Тренд: 70% от хората не одобряват парламента. Близо половината българи – правителството

Споделете в:

Парламентът завършва мандата си с над 70% неодобрение. Правителството пък все още се опитва да възстанови доверието към себе си след летните протести. Процентът на хората, които не одобряват кабинета е близо 50. Междувременно в евентуалния състав на новото Народно събрание ще влязат 5 партии.

Това става ясно от ново социологическо проучване на “Тренд” за нагласите в обществото спрямо политическата обстановка у нас. 


Народното събрание и правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%. Впоследните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.


Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.


Формула 5+2 за предстоящите парламентарни избори – пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство. ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент. Партията на Слави Трифонов е спряла ръста на подкрепата си, отчитат от агенцията.


Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание – ГЕРБ (27.6%), БСП (24.9%), „Има такъв народ“ (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%). Две формации имат реални шансове за представителство – Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4%.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *