България е в капан: Реки заляха селища и къщи, без ток и на тъмно

Споделете в:

Сняг и дъжд в цяла България.Частично бедствено е положението в Перник, Трън и Струмяни. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират жители.

Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка – проходът „Петрохан“ остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.

Само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.

„Изведнъж заля половината село, както виждате. Тук понеже сме на високо, горе-долу сме добре. Ако видите отзад в двора, сигурно нивото на места е 2 метра“, заяви пред БНТ жител на Петърч.

Най-тежка остана ситуацията в Западна България. По река Блато бяха построени диги, а Нови Искър и Мировяне останаха в готовност за частична евакуация. Аварийни екипи помагаха на закъсали шофьори в северните софийски квартали.

„Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост“, обясни Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Река Конска и река Струма също повишиха заплашително нивата си.

„Община Струмяни при един от завоите си застрашава газопровода България-Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът“, каза директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

От енергийното министерство заявиха, че без ток са останали около 100 населени места в района на Видин, Враца, Монтана и София област.

„Приблизително около 29 хиляди клиенти. Има много обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Дъждът затрудни и БДЖ. „Лакатник, Елисейна – паднала скална маса. Перник – заливания. Работи се много интензивно. Осигуряват се алтернативни трасета на жп инфраструктурата, така че тези проблеми ще бъдат решени в най-кратко време“, категоричен беше транспортният министър Росен Желязков.

За последните 12 часа най-голямо количество валежи е паднало в Елхово – 26л/кв. м, а в Ахтопол са отчетени 25л/кв.м. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология.

Обстановката остава тежка и сложна.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *