Тръмп осъди щурма на Капитолия, призна победата на Байдън

Споделете в:

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп осъди щурма на Капитолия, призова за спокойствие и обеща да осигури безпроблемен преход на властта. Така той призна и победата на Джо Байдън.

Тръмп направи това във видеообръщение в Туитър, след като получи разрешение от социалната мрежа отново да може да публикува в нея. Платформата блокира профила му за 12 часа и обяви, че може да забрани достъпа му за постоянно, ако отново наруши правилата на платформата.

Действащият американски президент пусна в Туитър няколко съобщения в сряда, наричайки хората, щурмуващи Капитолия „патриоти“.

В новото си видео в Туитър Тръмп посочва още, че щабът му активно е използвал всяка законна възможност да оспори резултатите от изборите и по този начин се е борил за защита на американската демокрация.

„Конгресът утвърди резултатите. Новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари. Ще се съсредоточа върху плавен, безупречен и безпроблемен преход на властта. Този момент изисква изцеление и помирение“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от БНТ.

Полицията на Капитолия опроверга съобщения на медии, че полицай е починал след сблъсъците, избухнали след като привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. Няколко офицери са били ранени и някои от тях – хоспитализирани, но няма починали, заяви полицията. Четирима души починаха в размириците.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *