Проф. Асен Балтов: Няма болница, която да е чиста от Ковид

Споделете в:

Ковид отделението в Онкоболницата е отделено за онкоболни с инфекция. Няма болница, която да е чиста от Ковид. Ние не знаем дали болните, които влизат, не носят вирусна инфекция. Това каза по бТВ проф. Асен Балтов-шеф на „Пирогов“.

Техните притеснения са една ли не, че цялата болница ще е за ковид. Няма такова нещо. Няма да пламне цялата болница, ако се спазват всички мерки. Повечето от медиците се заразяват във външна среда. Повече от 400 колеги в Пирогов са минали през инфекцията. Само 7 са заразени в болнична среда. По-лесно се заразяваме навън.

Как да лекуваме онкоболен в Пирогов?! Ние нямаме такава възможност. Надявам се да сме близо до пика на болестта. Носенето на маски е най-големият враг срещу коронавируса.  Маските не пропускат аерозолите. Спекулации са, че вирусът ще премине и ще ни зарази. На мен нито ми пречи от маската, нито ще умра от нея. Носейки маска, ние намаляваме възможността да се инфектираме. Може да се заразим, но бързо да преминем през заболяването.

Една обикновена маска е достатъчна от предпазване на аерозолите. Виждате, че здравната система не е на прага на силите си, но е натоварена. В момента имаме 446 легла. Тази сутрин 337 от леглата са заети.  Когато няма място за пациент за интубация, той се насочва веднага към друго място. 220 преминаха вчера за диагностика и лечение за коронавирус.  5 процента от болните имат нужда от тежко реанимационно лечение. При много от случаите хората са много закъснели. Има млади, те издържат много време и когато дойдат при нас, вече е късно. Ние имаме различни виждания на доц. Мангъров. Това го показвам и на брифинги.

Той също лекува в момента.

Не мисля, че трябва да се противопоставя 20 минути разходка с това, което правим. Електронното направление ще влезе до края на месеца. Бързите антигенни тестове и в момента са безплатни. Плащат само хората, които искат да се тестват и са без симптоми. Тези тестове много ни помагат.

Може да сме върнали линейка, защото не сме имали възможност да обработим този пациент.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *