Очаквано! Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание

Споделете в:

Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание. Гласуваха общо 223 депутати. Искането за нейната оставка бе отхвърлено с 97 гласа ”за” и съответно 126 ”против”. Въздържали се нямаше.

Резултатите дойдоха след повторно гласуване по молба на председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви, че е имало технически проблем при отчитането на резултатите. При първото и второто гласуване разлика имаше едва един глас – вместа 127 гласа „За“ отчетените бяха 126.

“Получих много обаждания и съобщения за подкрепа, не публично, разбира се. Но те ми помогнаха в много тежък за мен ден. Бях благодарна за тях, но днес виждам, че са били фалшиви. Жалко. Маските паднаха и предполагаемите записи бяха използвани. Заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемия записван отрича да е казвал. Тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Имаше моменти, при които и на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара от Родопите”, посочи Караянчева.

След гласуването Караянчева благодари за подкрепата и призова за продължаване на заседанието по дневния ред.

Гласуването дойде след бурни дебати в пленарна зала, които излязоха от политическия диалог и прераснаха в лични нападки. Преди гласуването имаше и пламенна реч на председателя на Народното събрание.

Караянчева определи като опит на опозицията да свали легитимно избраната от народа власт. Посочи „метежите“, успя да отправи критики и към президента Румен Радев в духа на коментара, направен преди няколко седмици от журналиста Светослав Иванов.

„Не от името на народа, а от свое име искам да ви кажа – стига лицемерие. Многократно и по различни поводи е ставало дума за необходимостта да се разграничава институционалното говорене от говоренето във Facebook, каквото по същество представлява изказването ми в Лом, качено на лайф на моята стена. Появи се даже нова настолна игра – събери вдъхновяващи думи на предишни велики председатели и ги съпостави с една реплика, казана на чисто партийно събрание или митинг. Тази настолна игра обаче, колеги, и ние можем да я играем. Ще ви дам пример с изказвания на предишнии държавни глави на България.

„Нашето дело е свято и надяваме се, че Бог ще го вземе под своя защита и ще ни даде нужната помощ, за да възтържествуваме и да бием вразите си“ – княз Александър Батенберг.

„Наш дълг, дълг на всинца ни – от най-малкия до най-големия е да запазим и засилим единството. Неговият стимул е безграничната любов към родината, която живее през поколенията. Нека, изпълнявайки дълга си, бъдем сплотени в името на това, което остава след нас и което трябва да бъде наш култ – Отечеството“ – цал Борис III.

„Да затворим фабриката за илюзиите“ – президентът Петър Стоянов.

И накрая – президентът Румен Радев, избран от коалицията БСП-ДПС: Мутри вън!

Това е положението“, заяви от трибуната Караянчева.

„Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, госпожо Нинова. Но защото сме жени намираме сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство“, заяви още Караянчева.

След речта на Караянчева последваха викове “оставка”, но и аплодисменти в подкрепа на председателя на НС.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *