Роднини и авери в обръчи от фирми около Кирил Добрев

Споделете в:

Кирил Добрев внедрил освен родата си, но и фаланга от подставени лица в стотици фирми, засмукали обществени поръчки, пазар на горива, строителство и куп други дейности в цялата страна. Дружествата, които Добрев дирижира задкулисно търгуват освен с властта у нас, но и в чужбина от години

За 19-тия рожден ден на синчето си Николай, таткото Кирил Добрев явно му подарява холдинг. „СИНЕРДЖИ ХОЛДИНГ“ ООД е създаден през 2016 г. само два месеца след като детето навършило възрастта, а съдружници на момчето стават небезизвестният енергиен корифей Еленко Божков и Стоян Христов – само две от имената, които се появяват като постоянно присъствие в мрежата от фирмени свързаности на Добрев и родата му.

Николай – джуниър носи името на покойния си дядо Николай Добрев – име в политическата история от 90-те години, свързвано с проява на исторически компромис за доброто на страната, което пък синът Кирил мощно осребрил по-късно, както говорят злите езици на партийното задкулисие. 23-годишният момък Ники, въпреки крехката си възраст на бизнесмен, си другарува по фирмена линия и със синовете на експрезидента Георги Първанов, показва Търговския регистър сега.

Съдружникът на таткото – Еленко Божков и президентските синове Ивайло и Владимир Първанови – съдружници на леля му – Марияна Добрева, са склонили очевидно да образуват „СИНЕРДЖИ ХОЛДИНГ“ ООД, за да има възможност синчето да прояви бизнес размах. Получава му се, но обема от дейност заслужава отделен материал.

Точно като свински черва са оплетени във фирми близките на видния ляв Кирил Добрев. Документи разкриват, че социалистът дърпа конците на сложна схема от роднински дружества, през които минават солидни парични потоци, основно от обществени поръчки, търговия с горива и строителство.

Повече от десет години в джобовете на червения Добрев влизат пари от общини и институции, управлявани от ГЕРБ, основно чрез фирми на сестра му Марияна Добрева, Еленко Божков, президентските синчета Първанови и двама адаши – Ангел Гераксиев и Ангел Дерменджиев. 

Първият Ангел е до преди година председател на общинския съвет в родния на Кирил Добрев Гоце Делчев, а другият Ангел е с криминално петно в биографията си. Ясно изплуват имената им във фирмени свързаности от второ ниво и със сестрата Добрева и с наследника на сегашния заместник на председателя на БСП.

Печалбите, които разпределят горните имена са милионни и са публична информация, те достигат през близките на Добрев до самия него. Семейството му е наместено в караманела от съдружия, където фигурира и покойната му майка Елка. За всичко това става ясно от фирмения регистър и публична информация на Агенцията за обществените поръчки.

Официално Кирил Добрев се води съдружник само в дружеството ПИРИН ВАТ ООД с управител Еленко Божков и съдружници двамата Ангеловци. Фирмата е с широк предмет на дейност, но приоритетно се занимава с продажба на ел енергия. Регистрирана е на столичната улица „Бачо Киро“ 49, където е базирано и друго дружество – И.ЕМ.ЕЙ.ХОЛД ЕООД. Кирил Добрев е бил съдружник и в него, но го е напуснал преди около пет години. То се управлява от сестра му Марияна Добрева в съдружие с Ивайло Първанов – сина на президент Първанов.

В усуканата фирмена серпантина един от командните пунктове, както личи, е  адресът на ул. „Бачо Киро“ 49, откъдето се управляват печалбите. Там родата Добреви е разположила поне три от фирмите. На втория етаж в кооперацията в столичния район „Оборище“ управителят на ПИРИН ВАТ ООД Еленко Божков дели един и същ офис и телефон със сестрата  Марияна на втурналия се за председателския пост на БСП бизнесмен Кирил Добрев. Офисът е приютил и холдинга на Добревия син СИНЕРДЖИ, както и фондацията на името на дядо му. Там се помещава и ТЕРА КАП ЕООД с управител Георги Калпачки, но едноличен собственик на капитала е СИНЕРДЖИ ХОЛДИНГ.

Сестрата, синът и други авери са клонирани и в други фирми и по други офиси на други адреси, които се оказват също така пренаселени с интересни схеми на съдружия под егидата на фамилията Добреви. Братята Първанови са се приютили чрез своето „ФЛЕШ“ ООД под крилото на „ТЕРА ИНВЕСТМЪНТ“ ООД, управлявано от сестра Добрева в офис в „Люлин“.

Друго спокойно лоно на предприемачеството на Добрева и съдружници е офис на ул. „Горски пътник“. Там тя върти фирмата ТЕРА ГЛАС ООД заедно с Йорданка Димова. Въпросната Димова от своя страна от същия адрес дърпа конците на МВЕЦ РАКИТА ООД в съдружие със СИНЕРДЖИ ХОЛДИНГ на синчето Добрево. В  МВЕЦ РАКИТА ООД влиза още и ЛЕБЕД ВАТ ООД пак собственост на Димова, управлявано от ул. „Горски пътник“. ТРЕЙДИОМ ЕООД на Димова от съшия адрес е особено любопитно дружество. То е участник във витиевата система, изискваща специално внимание, както и самата Йорданка.

Другото име – Стояна Христова, се среща в ТЕРА КАП ЕООД, СИНЕРДЖИ ХОЛДИНГ ООД, ФЛЕШ ООД. Но това е само плоскостта на привидното. Той и Йорданка са маратонци в лабиринт от мастер клас съдружия, очакващи подобаващо публично осветяване.

Подобно признание се полага и на двамата официални съдружници на Кирил Добрев – Ангел Гераскиев и Ангел Дерменджиев.

Видният енергиен теоретик Еленко Божков – третият Добрев съдружник се налага да бъде почетен и за енергичния му размах на практическото поле на търговец и фирмен комбинатор.   

Всички те оперират с огромни парични обеми и в мрежа, покрила цялата страна и реализираща обществени поръчки и търговия в едни от най-големите общини. Не са подминати и по-скромни по размер администрации.

Особено интересно е завладяването от Добревите роднини на бизнес начинания в Североизточна България, както и разнообразието от  дейности, обслужващи този район.

По информация на Юри Песков


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *