Д-р Ангел Кунчев: Маските дълго ще останат

Споделете в:

Маските дълго ще останат. Това каза проф. д-р Ангел Кунчев пред журналисти. „Ще предложим премахване на 14 дневната карантина за български и чужди граждани. РЗИ няма да са по границите, а на своите територии за да реагират при възникване на малко или голямо огнище“, уточни той.

Д-р Венцислав Мутафчийски допълни на въпроси на журналисти: „Не са много интубираните оздравели. За ВМА е само един.  Има данни, че болните, прекарали болестта, имат проблеми. Рано е да се дават заключения какви са трайните и далечни последици.

7 са лекувани с кръвна плазма във ВМА. От този брой не може да се правят изводи. Те се повлияват добре от кръвната плазма. Такива са и впечатленията в световен мащаб. Подготовката за следваща върна е с кръвна плазма. Залага се на това, което е показало резултат. Доброволци за плазма има. В момента тече процес на оборудване на лабораторията.

Проучвания за хидроксихлорокина не са правени у нас. Трябват много пациенти, такива проучвания се правят от СЗО, които временно са прекратени. Това не е приоритет на НОЩ. Хидроксихлорокин е спрян. Във Франция може би е така. Информацията на СЗО е, че временно спират проучването с хидроксихлорокин. Той има наистина множество странични ефекти, той не може да се използва в домашни условия, а в клинична обстановка, при болни без противопоказания“.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *