”Буря в чаша вода”? Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК

Споделете в:

Болници и лекари няма да връщат пари на НЗОК. Средствата, които са били изплатени в условията на COVID-19 няма да бъдат удържани в бъдеще.

Това увериха пред БНТ председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов и вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Казусът с бюджетите на болниците и извънболничната помощ възникна с обявяването на извънредно положение заради коронавируса, въведено на 13 март. Тогава със заповед на здравния министър спряна беше дейността на редица дейности, сред които профилактични прегледи, детски и женски консултации, имунизации, посещения при лекар, планови лечения и операции, трансплантации и др. Още тогава се чуха предупреждения, че това ще удари лечебните заведения финансово.

Бе взето решение да се отпусне помощ до 85% от сумите, които е плащала срещу извършена и отчетена дейност на съотвентите лечебни заведения през януари и февруари, предхождащи кризата с коронавируса.

Заради публикувана стенограма от заседание на надзорния съвет на НЗОК от 27 април обаче изникнаха обаче притеснения. Във въпросния документ става ясно, че касата – поне по думите на председателката на надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, ще удържа пари в бъдеще, преведени по време на извънредното положение – когато срещу тях не е отчетена съответната дейност.

„Това е грешно тълкуване. Едва ли има някой, който да гласува такова нещо. Никъде в нашите решения не фигурира. Това е определен прочит от извадката на заседанието. Законово е договорено, че ще се плащат 85% и няма логика да се връщат пари, които отиват за заплати, консумативи и прочее“, увери пред БНТ д-р Иван Кокалов.

Той определи ситуацията като „буря в чаша вода“.

„Проблемът е изчистен – тези пари няма да бъдат удържани и няма да подлежат на връщане“, категоричен беше и д-р Миндов.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *