Шефът на АПИ: Предупредих министър Аврамова, че може да има напрежение

Споделете в:

Не правя номерца на премиера. Опитваме се да въведем тол ситемата и ефективния контрол, който да дисциплинира шофьорите. Процесът не е толкова елементарен. Още милата година отправихме искане да общините да уточнят своите граници, за да организираме така дейността, че да се таксуват участъци извън населените места.

Това каза шефът на АПИ Георги Терзийски по БТВ.  Вчера той стана обект на гняв от страна на премиера Бойко Борисов, който го смъмри на министерски съвети го прати като глашатай да обяви на хората около София, че за тях няма да има винетки. Той каза:  

По отношение на Столична община са водени разговори няколко месеца. Има участъци, които събират голям трафик и трябваше да се направи анализ. След като уточнихме тези участъци, Столична община вчера официално депозира да се извадят тези участъци от участъците, за които се дължи винетна такса. Трябваше да се направи анализ за какви приходи, отказвайки се от винетка, ще трябва да компенсираме със СО. Ние трябва да имаме приходи, за да поддържаме тези участъци. Нито един водач на тези участъци няма да бъде глобяван.

Камерите имат различен режим на действие. Участъците, които са обект на преговори, нито един генериран фиш няма. Отчитат трафик само в този участък. В този участък не се генерират фишове за глоби. Автоматичното прилагане отчита кой е с винетка, но отчитането на фиш е друго. На този участък няма нарушител. Премиерът е в правото си даде оценка.

Вчера проведох разговори с кметовете на населените места, които няма да подлежат на винетна такса-Бистрица, Панчарево и Банкя, за да предупредят хората, че няма да има винетки за тях. Общините трябва да поемат поддръжката на тези участъци. Ще се подпише споразумение.

Имахме сериозна информационна кампания преди да започне да работа автоматичното правоприлагане. Камерите в Бистрица са монтирани съгласно техническото задание. Към момента участъкът не е бил изваден от района за нетаксуване. На тази камера е била монтирана камера за винетка. Ние сме водили разговори в СО за изваждането на участъците. Поддържането струва пари.

Годишната винетка от 97 лева, средно на ден един водач да преминава през пътната мрежа е 23 стотинки. Всеки водач е в правото си да иска пътят да е в добро състояние. Този баланс се прави трудно. Не смятам, че имам лична вина за това, това е много сложен процес. Служителите на агенцията работят в много голям дефицит от време. Тол-системата е най-важната реформа в транспортния сектор. Нека да сравним времето за въвеждане на тол-системата с другите държави. Стремим се да изпълняваме тези срокове.

След думите на премиера, се почувствах, че явно в работата си имам пропуски. Не им стана много приятно на близките ми. Това са рисковете да бъдеш управленец и да поемеш както позитивите, така и негативите. Аз спазвам субординацията. Сигнализирал съм министерството, че има забавяне по чисто технически причини, както и това, че може да има напрежение. Предупредил съм министър Аврамова на съвещанията, които сме правили за тол-системата. Чувствам се като човек, който полага усилия, една сложна система да заработи в дефицит от време.  

Агенцията сама не може да реши кои участъци да се извадят от таксуване.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *