Иван Гешев встъпва в длъжност, в четвъртък – протест

Споделете в:

Иван Гешев встъпва в длъжност. На тържествена церемония в столичната Съдебна палата той става официално новия главен прокурор.

В присъствието на членове на Висшия съдебен съвет, магистрати и дипломати, Иван Гешев ще положи клетва, с което на практика започва неговият мандат. По традиция на церемонията са поканени председателят на парламента, президентът, както и бивши главни прокурори.

Официално мандатът на Цацаров в прокуратурата изтича на 10 януари 2020 г., но той освобождава няколко седмици по-рано, за да оглави антикорупционната комисия. Церемонията по встъпването в длъжност на Гешев започва в 9:30 ч. и по традиция ще се проведе в зала „Тържествена“ в Съдебната палата в присъствието на съдии, прокурори, представители на Висшия съдебен съвет, юристи, представители на граждански организации и журналисти.

Процедурата продължи няколко месеца и премина на фона на безпрецедентни протести и контрапротести – срещу и в подкрепа на Гешев. Протестът след избора на новия главен прокурор се превърна в пълна блокада на „Орлов мост“. Запомнящи се останаха и няколко изказвания – едното бе на Цацаров, в което той намекна, че изборът на „тримата големи“ в съдебната власт се прави в „други две сгради“. По време на прегласуването за Гешев пък Атанаска Дишева от съдийската колегия разказа, че е била заплашена от него.

Цялата процедура продължаваше на фона на местни избори, обявяването на евродоклада по механизма за сътрудничество за напредъка на България и визита на Венецианската комисия, която бе поканена да оцени опитите на правителството да въведе механизъм за разследване на главния прокурор – заявка, направена още в началото на мандата от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.


Макар че процедурата приключва окончателно с официалното встъпване в длъжност, заявка за протест срещу Гешев има за четвъртък сутринта, когато той ще влезе за първи път на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет и ще седне на стола на Цацаров.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *