Депутатите изслушаха Цацаров за шеф на КПКОНПИ, конкурентът му говори само 2 минути

Споделете в:

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Нородното събрание проведе изслушване на кандидатите за нов антикорупционен шеф. Претендентите са двама – депутатът от „Воля” Симеон Найденов, който говори 2 минути и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти”, койго говори почти час.

Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен, заяви Сотир Цацаров и уточни, че не предвижда увеличение на щата на комисията.

Дирекция Антикорупцията трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната, каза Цацаров.

Настоящият обвинител номер едно отново повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия – не се нуждае да може да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия. Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС. Правомощията, които има КПКОНПИ, са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити, каза Цацаров.

Главният прокурор посочи, че не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. Приемане на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен, посочи още Сотир Цацаров.

Има два вида отношение към медиите, едното е моето лично отношение. По отношение дали има долюбвани или недолюбвани медии, аз споделих, че мониторингът на КПКОНПИ трябва да е ежедневен при напълно равно третиране на медиите като източник на информация“, добави Сотир Цацаров.

Главният прокурор отказа да отговори на журналистически въпроси, тъй като процедурата по изслушване не предвижда изявление пред медиите.

Антикорупционната култура на хората трябва да залегне в програмата на училищата и университетите, заяви Симеон Найденов по време на съвсем краткото представянето на концепцията си.

Найденов обяви, че кадровата обезпеченост към момента не е достатъчна и следва да се увеличи съставът на дирекциите като се подберат нови качествени хора, които да имат нужните познания и желание да работят срещу корупцията. В концепцията си Найденов изтъква и от нуждата от по-голям сграден фонд, в който да се нанесат служителите на КПКОНПИ.


„Всички тези нови кадри да преминат проверка за почтеност, ще предложа и по-адекватно заплащане за тази важна и отговорна работа”, каза Найденов.
Той говори и за разширения на сградния фонд на КПКОНПИ.


„Ще бъдат преразгледани изискванията за попълване на данъчните декларации за имуществени интереси, тъй като считам, че настоящите са малко усложнени и не всички лица, които към момента попълват декларации трябва да го правят това”, заяви още той.


Кандидатът за председател на КПКОНПИ посочи, че е бил и от двете страни на бариерата – и като обвинител, и като защитник. Според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *