Бойко Ноев: Страх пред Русия тресе българските власти

Споделете в:

Бившият министър на отбраната и представител на България в НАТО Бойко Ноев остро разкритикува пасивната позиция на българското правителство и на премиера около явната шетня на руски шпиони в страната ни.

,,Неотдавна в Сърбия избухна нещо като шпионски скандал, в който руски офицер бе хванат да вербува сръбски гражданин. Тогава президентът Александър Вучич директно се обърна към Русия с въпроса “Защо?“, напомни Ноев.

Българската позиция е лицемерна, половинчата и противоречива, обясни Бойко Ноев в студиото на бТВ. Какво още трябва да стане, за да вземе правителството твърди мерки срещу руските шпиони? Пуснаха Малинов да замине в Москва и да получи висока награда от Путин. От Кремъл Путин се закани, че ако се случи нещо на руския агент, ще има сериозни последици. У нас – мълчание. Никой не реагира срещу явните заплахи на руския президент, заяви бившият министър на отбраната.

Арестуван и екстрадиран е руски шпионин, а премиерът поставя шпионския скандал „в кавички”. След като Борисов твърди, че всяка сутрин дежурният по МВР го буди в 6,30 ч. и му докладва обстановката в държавата, редно е премиерът пръв да реагира срещу нарасналата шпионска активност на Русия.

Случаят „Гебрев” е особено показателен. Осем шпиони от ГРУ готвят атентат срещу трима български граждани, внасят и използват непозната през 2015 г. отрова (наречена по-късно „Новичок”), а България отказва предложената й помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), в която членуваме.

„Това покушение не се разследва в България заради страх, че Русия може да ни накаже и второ – следите водят високо в Кремъл и високо в София“, заяви Ноев.

Трябваше да минат 4 години и разследващите от международната група „Билинкет” да стигнат до стряскащи разкрития, за да разберем колко и какви руски шпиони са действали у нас, напомни Бойко Ноев.

А шефът на операцията в България по-късно е бил засечен в Лондон, в Каталуния и в други горещи точки в Европа. Нали има споразумение за взаимодействие между българската и руската прокуратура? Защо нашата прокуратура не поиска съдействие от руската за пресичане на шпионската дейност в България, попита Ноев.

Бившият военен министър препоръча да бъде създадена парламентарна комисия, която да анализира сложния многопластов проблем и да се опита да сложи край на двойствената политика спрямо заплахата от Русия.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *