Атанас Славов: КПКОНПИ е на път да стане нова спецслужба

Споделете в:

Ако досега изискването е председателят на КПКОНПИ да има минимален 10-годишен стаж, да е юрист, с промяната се дават възможност на лица без юридическо образование да заемат тази длъжност. Това само би тласнало КПКОНПИ към превръщането ѝ в една нова спецслужба.

Това заяви експертът в Антикорупционния фонд Атанас Славов пред БНР във връзка с готвени промени в закона. Вчера стана ясно, че до 20 ноември се очаква да бъде избран нов шеф на Антикорупционната комисия. КПКОНПИ на практика няма председател от март.

 

Възможно е Антон Славчев, който на практика беше и.д. председател на КПКОНПИ, да стане неин ръководител с промени в закона, имайки предвид внесеното предложение от Данаил Кирилов точно преди да стане министър, посочи още Славов.

 

„Тези промени трябва да се гласуват и да влязат в сила. Ако това се случи по време на висяща процедура, напълно е възможно те да се приложат до края на процедурата и г-н Славчев да оглави комисията“, разкри той.

 

„Със сигурност практиката в ход да се променят правилата на играта не отговаря на никакви адекватни стандарти за устройство на държавните органи. Но е практика, която за съжаление нашите народни представители много често ползват. И това със сигурност би подронило легитимността на избора, още повече, че промяната, на пръв поглед минимална, всъщност е съществена.“ изтъкна Атанас Славов.

 

„Очевидно е, че може да работи без председател. От една страна това е логично, за да няма блокиране в дейността на органа. От друга страна показва обаче, че волята на комисията може да се формира в зависимост от текущите политически събития. Това, което виждаме и коментарите, че се търси „новия Пламен Георгиев“, е само индикация за това как се селектират до голяма степен членовете на КПКОНПИ и особено председателят ѝ, който иначе по закон има най-сериозни правомощия в органа“, каза Славов.

 

По думите му предстои ново лице да оглави комисията, което може да означава, че останалите ѝ членове най-вероятно няма да имат някаква особена форма на лоялност спрямо него.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *