Проф. Асен Балтов: Раздържавяването на НЗОК ще доведе до по-качествено здравеопазване

Споделете в:

Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме.

Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Не бих казал, че „Пирогов“ има притеснения с тези нови играчи, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници, заяви професорът пред БНТ.

Той допълни, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.

Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат, посочи професорът.

Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела, коментира проф.

Директорът на „Пирогов“ допълни още, че предстоят сериозни преговори между БЛС и НЗОК, при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените – между 500 000 и 700 000 души.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *