ВСС избра магистрат, спрял дело срещу Пеевски, за шеф на спецпрокуратурата

Споделете в:

Висшият съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за ръководител на Специализираната прокуратура след изслушването му. Единственият кандидат за поста досега бе на длъжността зам.-административен ръководител на Спецпрокуратурата.

Прокурор Димитър Франтишек, стана известен със спирането на дело срещу депутата Делян Пеевски, и който нападна дете в училищна лавка през 2017 г година.

 

Той известен с факта, че е спрял дело за набеждаване срещу Пеевски. Прекратил е досъдебното производство по случая Яневагейт, постигнал е присъдата от 1 г. условно по делото „Червей“ срещу Владимира Янева. Говори се, че е много близък на Иван Гешев.

 

Прокурорът се прочу и с посегателството си върху дете в училищна лавка. Мотивът за упражненото насилие е пререждане от страна на ученика. За постъпката си Франтишек получи единствено забележка от ръководството на СГП.

 

Любопиното е, че всички 11 членове на прокурорската квота са гласували „за“ Франтишек. Такова е и гласуването за номинацията на Гешев за главен прокурор.

 

Франтишек започва кариерата си като следовател 2003 г.   ,,Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070“, обеща днес кандидатът.

 

В своята концепция той посочи, че затрудненията в работата на държавното обвинение е заради новата компетенция на спецпрокуратурата, наложена от 2015 г.

,,Причина за върнатите дела е невъзможността на командированите колеги в спецпрокуратурата да разглеждат делата от районните звена на прокуратурата“, посочва Франтишек.

 

Що се касае до материалната база на спецпрокуратурата, той заяви, че към настоящия момент ситуацията е добра, защото целият ресурс е съсредоточен в сградата на ул. “Черковна“.  За кадровата обезпеченост на спецпрокуратурата кандидатът посочи, че е необходимо оптимизиране на щатовете на прокурори, следователи и съдебни служители чрез провеждане на конкурси.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *