Илияна Йотова: Скоро няма да бъдем приети в Шенген

Споделете в:

Имам усещане, че скоро няма да бъдем приети в Шенген. Песимист съм и за разширяване към Западните Балкани. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по БТВ.

Преди седмица казах, че германският  военен министър ще е председател на ЕК. Ще има опит за дестабилизация на ЕНП, защото и с просто око се вижда, че тя е разделена. Не е ясно кака ще завърши гласуването за председател на ЕК.  Независимо от резервите, три дни трима българи за три различни позиции. Това е оценка за страната.

 

Въпросът е дали ще можем да удържим тези позиции. За името на Георгиеви и Станишев-тези предложения са се раждали в нощта на обсъжданията. Юнкер бе избран на третия път. Ние каква посока избрахме в този кръстопът?! Къде е България в тази ситуация? Има голям губещ и това е Източна Европа. Преди имаше флирт с нея. Никой не поднася нещата на тепсия.  Знаем ли каква  е визията на бъдещият  председател на ЕК?!

 

Притеснява ме решението за субсидиите, защото не зная дали това ще е гарант за демократичните промени в страната. Моят опит сочи, че при подобни катаклизми страдат малките партии. БСП ще се справи. Тя е изтърпяла далеч по-сложни времена.

 

Правя прогноза, че това предложение няма дълго за издържи. Преди 10 години едни и същи хора, които защитаваха високите субсидии, сега защитават ниските. Има наказателна акция. Има различна практика по света-от либерализация, до смесено финансиране. Няма да е проблем да се финансира от бизнеса, стига да е прозрачно.

 

Нека да се върне президента, той ще реши дали ще има вето. Важно е партиите да се чувстват нормално и да не изпадат в зависимост. Проблемът дойде от там, че законът не бе достатъчно аргументиран от тези, които го внасят. Вероятно има богати хора, които ще дадат пари на левицата. Ситуацията я мобилизира.

 

В БСП има разделение, но скоро ще има мобилизация. Мая Манолова има шанс за кмет на София, стига тя да пожелае.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *