Европарламентът избира новия си председател, без българи в надпреварата

Споделете в:

Четирима политици се кандидатират за позицията председател на Европейския парламент в предстоящите избори в сряда, се казва в изявление на законодателния орган.

Списъкът на кандидатите включва Ска Келер (Европейски свободен алианс, Германия), Сира Рего (Европейската обединена левица / Северна зелена левица, Испания), Давид-Мария Сасоли (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия) и Ян Захрадил ( Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република).

 

„Избирането на председател е първият акт на новосъздадения парламент. Досегашният председател Антонио Таяни ще председателства заседанието, подпомагано от осем преброители, избрани чрез жребий във вторник при откриването на сесията ”, се подчертава в изявлението.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза във вторник, че е доволен от четиримата кандидати за най-високите постове в ЕС, наричайки го „идеален баланс между половете.”

 

„Избрахме две жени и двама мъже за четирите ключови позиции – перфектен баланс между половете. Наистина съм щастлив от това. В края на краищата Европа е жена“, каза той.

 

Сергей Станишев отпадна като кандидат на социалистите за председател на Европейския парламент. В официално съобщение от Прогресивния алианс на социалистите и демократите заявиха, че тяхната номинация е италианецът Савиде Сасоли. А с отпадането на българина, Източна Европа остава без нито един представител в топ позициите в ЕС.

 

Лидерите на ЕС преодоляха безизходицата и избраха белгийския премиер Шарл Мишел за председател на Европейския съвет, а германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен бе предложена за председател на Европейската комисия.

 

Испанският външен министър Жозеп Борел бе избран за върховен представител за външната политика, а шефът на МВФ Кристин Лагард бе предложена да оглави Европейската централна банка.

 

Ако Европейския парламент потвърди предложението на европейските лидери, Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард ще бъдат първите жени, които ще ръководят тези ключови институции.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *