Експерт: Западни анализи сочат, че зад граница се крият над 16 млрд. лв.

Споделете в:

Според анализи на западни експерти до момента в задгранични и офшорни сметки българските пари надминават 16 млрд. лева. Това каза пред bTV проф. Николай Радулов, който понастоящем е преподавател в Нов български университет. Той не вярва ДАНС да има цялата информация.

Политическата класа и висшите чиновници през последните тридесет години са се облагодетелствали и са генерирали суми зад граница. Сумата би била по-голяма, ако не са се връщали пари в България,обясни той.

Миналата седмица, с официално писмо главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС данни за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

 

В крайна сметка това трябваше да се случи някога. Според мен причината за това е преплетена от най-различни причини. Включая и това, че това че е краят на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров, който когато стъпи в длъжност, посрещнахме с много надежди. Като че ли той не ги оправда, но в крайна сметка дава един сигнал, който ни обнадеждава, посочи той.

Не става дума само за офшорни сметки и фирми на властта. Основна част не се водят на тези лица, а на подставени лица.  При едно качествено проучване трябва да се види кои хора имат сметки в други държави и не са декларирани, смята Радулов.

 

Последните 10-15 години информация за сметки в чужди банки и офшорни сметки има по канали на разузнаването, партньорски служби, контраразузнаването и др. Част от нея е събирана в ДАНС. Не смятам, че има цялата  подредена и акумулирана информация. Тя може да бъде събрана. Но тя едва ли е една десета от иформацията, която ни интересува. Западни експерти твърдят, че тези пари са над 16 млрд. Негодуванието за апартаментите в сравнение с тези 16 млрд. е нищо, категоричен е експертът.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *