Гърция иска стотици милиарди репарации от Берлин за Втората световна война

Споделете в:

Снощи депутатите в Атина възложиха на правителството да предприеме необходимите стъпки

Премиерът Алексис Ципрас заяви, че Атина ще изпрати вербална нота до Берлин, в която ще повтори своите „неотменими права“ за обезщетение

Германският вестник BILD обръща внимание на подновените гръцки претенции към Берлин за изплащане на репарации заради действията на нацистите в годините на Втората световна война. За правителството на ФРГ обаче въпросът е решен, а позицията на Берлин е аргументирана с договора „2+4“ за обединението на Германия. В него се посочва, че „не се предвиждат по-нататъшни репарации“.

Федералното правителство е категорично – всички претенции за щетите от Втората световна война са уредени. Съгласно думите на говорителя на Берлин Щефан Зайберт, въпросът за репарациите е регламентиран правно и политически.

Изданието привежда и подробен списък с исканията на гърците:

– 171,4 милиарда евро са нетните вземания на Гърция до 2014 г. и се отнасят до искове за разрушаването на гръцката инфраструктура по време на войната.

– 10,3 милиарда евро компенсация за задължителни заеми, които Гърция е трябвало да вземе от Нацистка Германия по време на окупацията.

– 33,8 милиарда евро за по-нататъшни загуби на държавни ресурси (петрол, други ресурси, селско стопанство) за периода от 1940 до 1944 година.

– 53,8 милиарда евро компенсация за производствени загуби в индустрията по време на окупацията.

– В допълнение към исканията на гръцката държава, за първи път са включени и индивидуални искове. Гръцката парламентарна комисия споменава два възможни варианта. Или обезщетение за роднините на 120 000 души, които са били убити в бойни действия или в лагери. Компенсация от 700 евро за 15 години на загинал човек, или общо 15,1 милиарда евро.

– Друг вариант за индивидуално обезщетение споменава всички цивилни лица, загинали по време на окупацията. Според данни от Парижката конференция от 1946 г.: 558 000 загинали и 880 000 ранени. Компенсация за 15 години от по 700 евро на месец за загиналите и пет години по 700 евро на месец за ранените. Или общо 107,2 милиарда евро.

Снощи гръцките депутати одобриха предложение държавата да потърси официално обезщетения от Германия за военни престъпления, въпреки че Берлин отхвърли исканията, твърдейки, че няма основание за репарации, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.

Предложението призовава правителството да предприеме „всички подходящи дипломатически и правни действия, за да поиска и напълно да удовлетвори всички претенции на гръцката държава“.

То бе одобрено от мнозинството от присъстващите депутати, въпреки че много народни представители отсъстваха. Неонацистката „Златна зора“ го отхвърли.

Докладчикът на комунистическата партия Танасис Пафилис заяви, че партията има собствено предложение, което призовава гръцкото правителство „незабавно, пряко и без отлагане“ да представи на Германия и на всяка компетентна международна организация искане за компенсации и обезщетения.

Преди гласуването премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция ще изпрати вербална нота до Берлин, в която ще повтори своите „неотменими права“ за обезщетение.

Той каза, че исканията ще включват репарации за материално унищожение и разрушаване на производствените способности на страната, обезщетение за роднините на жертвите, изплащане окупационен заем и връщане на откраднати археологически съкровища.

„Търсенето на германски военни репарации е исторически и морален дълг за нас,“ каза Ципрас, добавяйки, че това ще помогне за „изграждането на по-добро бъдеще“ в двустранните отношения. Той също така отхвърли аргумента, че Гърция използва претенциите, за да договори намаляване на натрупания дълг.
Лидерът на консервативната нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че подкрепата на предложението е „минималното ниво на консенсус, което демократичните политически партии могат да постигнат по този значителен исторически нерешен въпрос“.

Окупационният заем е най-силната основа за искането на Гърция, каза той, добавяйки, че страната трябва да „изгради своето съдебно дело със сила, отговорно и реалистично отношение.“ Искането, каза той, „със сигурност е юридически открито и политически осъществимо“.

По-рано през деня говорителят на германското правителство Щефан Зайберт потвърди позицията на Берлин по въпроса.

„Въпросът за германските репарации е окончателно уреден, както от правна, така и от политическа гледна точка“, каза той, добавяйки, че германците са „наясно с историческата си отговорност“.

Източник: epicenter.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *