Експерт: КПКОНПИ е приключена, нови лица трябва да я оглавят

„КПКОНПИ беше приключена, доверието в нея вече е под 0. Няма как оттук нататък доверието да бъде върнато, независимо дали ще има оставки, нов закон или нови лица, които да я оглавят“. Това каза пред БНР Николай Иванов – специалист по антикорупция.

„За българина имотът е поставен на висок пиедестал. Това в момента е отражение на българската действителност, но от страната ѝ на максималното падение, на абсолютното дъно с този скандал, който се разиграва, от гледна точка на българските политици. Тук не говорим за престъпления, тук говорим за морал, достойнство, лично самоуважение, за едни качества, които очевидно те ги нямат. Те обаче са много пряко свързани с т.нар. корупционно поведение“.

 

Корупцията е явление, което води и създава предпоставки за извършване на някакво престъпление, подчерта Иванов. По думите му няма как да се противодейства на явление със законова база. Първо трябва да стъпим върху моралните качества, а второ – нетърпимостта към такова поведение, добави той и каза:

„Когато се появи тази нетърпимост в обществото, тогава ще има предпоставка да говорим за опити за противодействие на явлението. Аз все още не я виждам“.

ФрогНюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *