Андрей Делчев: По-евтино е да се съхраняват горива в други държави

Инвестиция в акцизен склад за горива е огромна – от порядъка на десетки милиони за един склад. В него може да се съхранява между 5 0000 тона и над 100 000 тона. По-евтината мярка е да се отвори възможността фирмите да съхраняват резервите си в друга държава.

Това каза пред  бТВ Андрей Делчев, изпълнителният директор на газовата и петролна асоциация.

 

На въпрос, ако има повече складове, ще намалеят ли цените на горивата, Делчев отговори, че това няма как да стане. „Влияе цената на суровия петрол и заради нея цените вървят нагоре и надолу“, напомни той.

 

„Складовите наличности на горива са напълно достатъчни. Според нас трябва да се направи това, което каза и вчера министърът на икономиката Емил Караниколов – да се изследва пазарът, защото има далеч по-ефективни мерки да се създават държавни складове.

 

Една инвестиция в такъв склад е огромна – от порядъка на десетки милиони за един склад. В него може да се съхранява между 5 0000 тона и над 100 000 тона, обясни Атанас Делчев. Трудно ще се избие инвестицията за държавни складове за горива
Начинът на съхраняване на горивата не влияе особено на цената им, уточни той

 

По-евтината мярка, по думите му, е да се отвори възможността фирмите да съхраняват резервите си в друга държава. Законът позволява това да става в други страни от ЕС, поясни изпълнителният директор на газовата и петролна асоциация.

 

Андрей Делчев потвърди казаното от други членове на петролната асоциация, че заради новите изисквания за информацията в касовите бележки някои бензиностанции или трябва да затворят от 1 април, или да не спазват закона.

 

Проблем щял да бъде компонентът „изкупна цена”, защото в един и същи момент в един резервоар на бензиностанция можело да има различни партиди, които са на различна цена.

 

Относно дали се очаква повишаване на цената на горивата у нас, Андрей Делчев отговори, че принципно няма такова очакване, а през лятото може да има скок от само 1- 2 стотинки.

ФрогНюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *