Харалан Александров: ГЕРБ ядоса себе си, БСП ги подвежда интуицията

Споделете в:

Социалния антрополог Харалан Александров смята, че предстоящите евроизбори са огромен залог за всички политически партии. ГЕРБ успяха да ядосат преди всичко себе си, но и избирателите с градски, проевропейски, десен профил. БСП силно ги подвежда интуицията, има усещане за безсилен гняв и от партията трябва да намерят начин да влязат в нещо градивно , заяви той.

След бурните дебати около промените в Изборния кодекс, напускането на парламента от страна на левицата и решението за самостоятелно явяване на партиите от „Обединени патриоти“ – кой печели и кой губи от всички тези предизборни битки, анализираха пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров и политологът Първан Симеонов.

 

Политологът Първан Симеонов коментира предстоящите по-малко от 100 дни до евроизборите. Според него данните на този етап от изборите винаги показват по-видима мобилизация от страна на БСП и традиционна лека преднина на ГЕРБ пред всички.

 

Истината е, че чрез промяната в Изборния кодекс, ГЕРБ и ДПС подцениха ситуацията, а БСП я надцениха, при „Обединени патриоти“, вероятно ВМРО ще се опита да спечели битката за наследството на Патриотите, посочи той.

Първан Симеонов смята, че БСП са направили ефективно бойкотиране и в момента партията продължава да печели, защото по нейно желание преференциалното гласуване беше върнато.

 

Харалан Александров коментира, че позицията на БСП е на губещата партия, която проектира своята загуба, свързана с идеология, европейски престиж, посока върху цялата популация.

 

Обществото все още не е готови да се раздели с тях, въпреки отказа на БСП да се върне в Парламента, допълни антрологът.

 

Александров е на мнение, че „Да, България“ започва ясно да добива либерален профил и могат да подкрепят кандидата с много ясна проевропейска линия.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *