Д-р Стойчо Кацаров: На общинските болници им трябва защита от лоши политически решения

Споделете в:

„Едно от добрите решения е да се позволи приватизацията на болници с проблеми. Всички виждат, че частните болници работят по-добре. Може би това ще помогне да се привлекат допълнителни инвестиции“. Това заяви пред БНТ д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него популизмът пречи на тази идея.

Той изказа мнение, че дали общинските болници ще са търговски дружества или не – това няма да реши проблемите. На общинските болници им е необходима защита от лоши политически решения, категоричен бе д-р Кацаров. По думите му закриването на общински болници става трайна тенденция.

За една нощ могат да вземат решение да налеят допълнително пари за общинските болници, каза д-р Кацаров и добави, че такава допълнителна държавна помощ би била против българското и европейското законодателство:

 

„Има начин да се заобиколи. Тази законова пречка не е толкова голяма. Това обаче не е трайно решение. Това е временно решение. Част от общинските болници наистина са в много тежко състояние. В тежко състояние са предимно болниците, които са в по-малките общини, където населението намалява и където трудно се осигуряват специалисти. Различни са проблемите на общинските болници, независимо че формата на собственост е една и съща“.

 

Администрацията, посредством медицинските стандарти и здравната карта, насочи финансовите средства предимно към големите градски болници, посочи д-р Кацаров като друг проблем и обясни:

„Тук се завъртя един порочен кръг. От една страна населението мигрира към по-големите градове и това затруднява малките общини да намерят добри лекари, сестри и специалисти. От друга страна намаляването на финансирането точно за този вид болници вторично намалява приходите им и води до нова миграция на специалисти към големите градове“.

Д-р Кацаров посочи как Великобритания се е справила с този проблем. Там тези болници получават повече средства заради лошите пазарни условия, в които се намират.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *