Скандал по делото КТБ: Решението на съда изтече пак предварително в информационен сайт

Споделете в:

Нов скандал се разрази по делото КТБ. Решението на специализирания съд процесът да продължи по новата процедура чрез четене на доклад, вместо на обвинителния акт, изтече предварително в един информационен сайт. Това прeдизвика съмнения за външно влияние върху съда, който по закон би трябвало да е напълно независим орган.

Съдия Верджиния Петрова бе обявила, че ще съобщи решението си в 13,30 часа. Точно в 13,03 ч. то изтече в Дир.бг. И всички заинтересовани лица  научиха оттам какво точно ще каже съда. Това напомня на случая с решението на спецсъда преди близо месец по мерките за неотклонение на задържаните свидетели по делото КТБ, уличени в пране на пари. Докато се чакаше какво ще каже същия спецсъд в 18,30 часа, решението му беше публикувано на сайта на БТВ. Случилото се предизвика поредица от остри реакции на юридическата общност. Никой не очакваше, че това ще се потвори отново.

Адвокат Константин Симеонов реагира светкавично. Пред журналисти той коментира: „За пореден път медиите са уведомени предварително. Очевидно спецсъдът и спецпрокуратурата работят в синхрон. Докладите им бяха предварително готови и четеното започна веднага. По време на делото се случи и друг скандал. Подсъдими и техните защитници се „хванаха за главата“, след като установиха,че представените в доклада на прокуратурата данни се разминават с информацията в обвинителния акт.

 

Адвокат Константин Симеонов каза: „Това, което твърди прокурор Иван Гешев не е вярно. Разговарял съм с Цветан Василев и той определя делото като фарс заради тази взаимозависимост между съда и прокуратурата“. Според защитникът на основния обвиняем решение по „Магнитски“ няма, защото държавата вероятно го е договорила със сделка. Каза още, че решението на Арбитражния съд във Вашингтон на Оманския фонд срещу държавата също може да е договорено предварително.

 

Прокуратурата приключи с четенeто на доклада за по-малко от два часа. Съдът даде възможност на обвиняемите да дадат обяснения. В същото време бе отказано на адвокатите на Цветан Василев да покажат скандалната публикация.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *