Елена Йончева: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и прокуратурата по „Ало, Банов съм“

Споделете в:

”Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура. Случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни както от документите, така и от аудио файла.” Това заяви говорителят на ПГ на ”БСП за България” Елена Йончева след като внесе сигнала по случая ” Ало, Банов съм” до ОЛАФ с депутати от левицата.

„Не е важно дали министър Боил Банов ще подаде оставка. Важното е, че аферата „Ало, Банов съм“ показва модела, по който работи българското правителство. Това е моделът Борисов. След седем години „Ало, Ваньо“, се е развил в „Ало, Банов съм“, категорична бе Йончева. Тя добави, че механичната смяна на министъра няма да доведе до нищо. „Правото на „Ало“, заличава реда и правовата държава и ни вкарва в джунгла“, каза Йончева. Говорителят на левицата припомни случай от 2015 г. в Полша, където имаше скандал с аудиозаписи на политици. Тогава трима техни министри, председателят на парламента им и главният им прокурор са подали оставка.

 

Георги Свиленски също коментира ситуацията: „Сигналът е подписан от председателя на БСП Корнелия Нинова и от народни представители. Всички ние заставаме зад този сигнал с имената си и ще настояваме докрай- истината да излезе на бял свят“. Това каза пред медиите зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той изтъкна, че БСП е последователна в политиката и действията си и припомни, че още миналата седмица, чрез медиите, е сезирала обществото за случая. Днес е сезирала главния прокурор и ОЛАФ. Свиленски поясни, че в документите се съдържа звуковият файл на разговора, в който се разкрива моделът на печелене и управление на проекти, видеоматериал с интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която беше оповестена цялата информация от БСП.

„Нека да се съсредоточим върху сигналите и върху това, което се е случило, а не върху това- кои хора са участвали в разговорите и какви са тези хора. Да видим- дали са дописвани актовете, дали са спестени минимум 700 000 лева на фирмата изпълнител, дали е ощетен бюджетът с тази сума. След като се произнесе прокуратурата, тогава да влизаме в детайлите – кой е свидетелят, бил ли е преместен на друго работно място. Нека не отклоняваме темата“, призова той.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *