Петролни и газови босове срещу правителството за проектозакон, напускат КРИБ

В специална декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоя правителството да изтегли отлагането на проекто-закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Решението на МС от 9 януари за изтегляне на текстовете до юни е обявено за незаконно и толериращо сивата икономика. Асоциацията обявява и решението си да напусне Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е в близки отношения с членове на правителството и затова е взел решение Конфедерацията да подкрепи решението на кабинета. Ние не сме съгласни, дори не сме уведомени за подобно решение. Затова искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да обясним вредите от решението за отлагане на проекто-закона и че е подведен. Това заявиха за Фрог нюз източници от БПГА.

 

Председател на БПГА е Валентин Златев, шеф на Лукойл – България. Той е един от най-влиятелните бизнесмени в България, известни са връзките му в правителството и политическите среди. Според запознати декларацията на БПГА поставя правителството в патова ситуация в много труден момент.

 

Ето пълният текст на декларацията.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА БЪЛГАРСКАТА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ

 

1. По повод решение на Министерския съвет от 09.01.2019 г. да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заявява:

                Членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент.

Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

 

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от скандалния начин, по който се предлага това отлагане – в рамките на 24 часа, без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш.

 

Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА. Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора.

 

Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.

 

2. БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член. Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му.

 

Още повече, преди да се приеме от парламента, законът е минал през период на обществено обсъждане. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои предложения за изменение на текстовете.

 

В чл. 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право „да получава информация за дейността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”.

 

Вземайки предвид нарушаването на горепосоченото правило, на извънреден Управителен съвет на БПГА, нейните членове взеха решение за напускане на КРИБ.

ФрогНюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *