Бойко Ноев: За мен F-16 е най-добрият изтребител, но трябва комплексен избор

Изборът на нов изтребител трябва да бъде комплексен. Не мога да отговоря дали F-16 е най-добрият изтребител. За мен е така. Президентът не протестира против избора на F-16, а атакува правителството за това, че е опорочена процедурата.

Това заяви  пред  БНТ бившият военен министър Бойко Ноев, който коментира избора на нови изтребители за армията ни.

 

„Когато ген. Румен Радев беше началник на ВВС, му беше поставена задачата той да определи условията за поръчката на нови самолети. Това беше абсолютно неправилно. Политиците трябваше да изготвят правилата за процедурата. Радев направи така процедурата, че да може да се вземе само нов изтребител. Служебното правителство на Огнян Герджиков обяви, че президентът е най-добър в тази област и е казал, че трябва да се вземе „Грипен“. Политиците проспаха това нещо“, разкри той.

 

„Изборът на нов изтребител трябва да бъде комплексен. Ще повторя, че за мен изборът на F-16 е най-добрият. Всички натовски страни са направили такъв избор, с изключение на Чехия и Унгария, но там има достатъчно твърдения и мнения за наличието на корупция. Все още нищо не е предрешено. Тепърва предстоят преговори. За мен лошото е, че отново политиците проспаха проблемите на армията. Това трябва да се спре. За мен Румен Радев няма вина. На него му е поставена задача и той я е изпълнил, макар и не по най-добрия начин. Президентът трябва да разбере, че вече е начело на държавата, а не начело на само на един изтребител. Той явно има някакъв личен проблем и за това се държи така, но трябва да разбере, че вече не е авиатор и държи щурвала на държавата“, категоричен беше Бойко Ноев.

ФрогНюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *