Във Франция знаят за какво са на улицата, а у нас исканията – странни!

Там протестират по точни, конкретни проблеми, заяви проф. Георги Близнашки

Бившият премиер проф. Георги Близнашки направи сравнение между полотическите системи и протестите в Франция и България.

„Заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещетo на България. Вижда се какво се случва с прехвалената полупрезидентска система във Франция, когато се стигне до масови протести, особено в такива мащаби – веднага лъсва тази уязвимост на подобна система. Всичко опира до един човек там – и когато той загуби доверието на обществото, нещата се сриват, никой не може да спре тази разруха“, заяви Близнашки пред Канал 3.

Според него, при парламентарната форма на управление, каквато е у нас, парламентът, добър или лош и с всичките му недостатъци, попива общественото напрежение.
„Докато във Франция мнозинството на Макрон бе формирано по много особен начин, неговата формация „Напред Франция“ не е традиционна партия, там тези хора бяха привличани с подаване на молби. Те лесно се разколебават, нямат трайни ангажименти и при подобни кризисни ситуации устоите на държавата се разклащат. Представете си какво ще стане тук, ако имаме такава система – излизат 50-60 000 души  в центъра на София и всичко приключва“, допълни той.

Сравнявайки протестите във Франция и в България, проф. Близнашки изтъкна: „Във Франция хората знаят за какво протестират – темата е социалната справедливост, а тук у нас имат странни искания от типа „смяна на системата“, каквото и да означава това. Там протестират по точни, конкретни проблеми, там на улиците излизат хората, които работят, плащат данъците. Очевидно там е прекъсната нишката – не само там, доверието между гражданите и институциите намаля“.

Георги Близнашки смята, че Макрон ще трябва да направи невъзможното, да промени своя стил да бъде над нещата, всевластният господар, който движи световните проблеми и забравя за хората от собствения му народ“.

Запитан как ще коментира изказването на президента Румен Радев за прокарване на лобистки закони в НС, проф. Георги Близнашки посочи, че има такъв проблем, но по тези въпроси трябва да се говори конкретно – „къде и какви точно интереси се прокарват, което е недопустимо“.

„Има проблем в нашето законодателство и той е констатиран отдавна, знае се слабото място в нашия законодателен процес – между двете четения, обикновено тогава се прокарват лобистките поправки във водещата комисия. Трябва да се говори конкретно, президентът има тези ресурси, той може да привлече вниманието именно върху тези моменти. Не ми е работа да съветвам президента, но проблемът в говореното е, че той трябва да намери верния тон, не трябва да изземва репликите на опозицията, той прекрачва една невидима граница, и това дразни управляващите. Нека да остави опозицията да изговори своите критики, а той да остане арбитър, който поддържа равновесието в обществения живот. Но това предполага голям опит, политически такт – това е част от проблема, той все още като нов човек в българската политика, все още слабото му място е в принципен план – все още търси лесни решения на сложни проблеми. Проблемите, натрупани през годините, са твърде много“, анализира проф. Близнашки.

Според него проблем на българския преход е, че има една невидима паралелна власт, която опитва да се превърна в официална власт.

„Оттам идват и поправките в последния момент на законопроектите. И тук се появява въпросът за разочарованието от българските лидери“, обобщи бившият премиер.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *