Спецапелативният съд отказва да пусне от ареста Иванчева и Петрова

За втори път спецапелативният съд отказва да пусне от ареста Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Съдиите са отказали да си направят отвод по делото, отричайки да са били предубедени.

За втори път спецапелативният съд отказва да пусне от ареста бившата кметица на кв. „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, обвинени в подкуп. С определение от днес съдебният състав отново отмени освобождаването на двете под „домашен арест“.

Вчера майката на Десислава Иванчева заяви, че не вярва съдът да пуснат дъщеря й, заради страх, че ще говори за всичко, което преживява в ареста.

Съдиите Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова са отказали да си направят отвод по делото. Съдиите отричат да са били предубедени. Освен това според тях не е бил нарушен срокът, в който е трябвало да се поизнесат по делото.
Съдебният състав не е съгласен с изводите на първата инстанция, че в условията на ареста Иванчева и Петрова не могат да се запознават с всички материали, както и да организират правото си на защита.

Според апелативния спецсъд здравословното състояние на Биляна Петрова не пречи тя да остане в ареста. От съдебно-медицинска експертиза се установява, че то се подобрява. Макар вещите лица да твърдят, че Десислава Иванчева трябва да се лекува в дома си, а не в ареста, съдебният състав смята, че тези заключения са необосновани, а освен това в местата за лишаване от свобода имало кой да оказва контрол за здравословното състояние на арестуваните.

Съдиите са категорични, че престоят на Иванчева и Петрова в ареста не накърнява правото им на защита, тъй като и двете имат висококвалифицирани адвокати. Решението на съда е окончателно.

фрогнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *