Около 60% от пътищата ще попаднат в тол таксата

Около 55-60% от пътната мрежа се планира да бъде включена в тол таксата. С времето този обхват вероятно ще се разширява, прогнозира Ясен Ишев – председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт.

„Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава“, уточни Ишев.

 

По отношение на таксите за използването на пътни съоръжения той разясни, че и в момента на Дунав мост се събират такси

 

Ишев даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения, например някои тунели. Според него е нормално да се събира отделна такса например за тунелите на Шипка и Петрохан.

 

„Не бих казал, че съоръженията са несигурни. Мисля, че се взимат достатъчно сериозни и адекватни мерки в последно време за тяхното привеждане в нормално експлоатационно състояние“, коментира още Ясен Ишев пред БНР.

 

Леките коли ще започнат да ползват електронни винетки от началото на 2019-а, а от август следващата година тежкотоварните автомобили ще плащат тол такси.

 

Около 200 млн. лв. приходи от винетни такси са заложени в бюджета на Пътната агенция за следващата година. Други над 200 млн. лв. са планирани в републиканския бюджет от тол такси.

FrogNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *