Мъртвородена ли е сделката за Brexit? Голямата криза за Мей

Споделете в:

Проектът за развода с ЕС предизвика оставки и буря в партията

Премиерът Тереза Мей се бори днес с най-голямата криза в своето премиерство, след като проектът за сделката по развода с ЕС предизвика оставки на министри и бунт в нейната партия. Повече от две години след като Обединеното кралство гласува в шокиращ референдум да напусне ЕС, все още не е ясно как, при какви условия и даже дали ще го напусне, както е планирано на 29 март 2019 г., пише Ройтерс.

Откакто спечели ръководния пост в смутните времена след референдума, Мей се мъчи да договори сделка за Brexit-а, която да гарантира възможно най-плавно напускане на Обединеното кралство.

Но вчера министърът за Brexit-а Доминик Рааб подаде оставка заради сделката и това предизвика спад в курса на лирата. Разбунтували се депутати от собствената й партия открито се стремят на оспорят нейното лидерство и направо й казват, че сделката за Brexit-а няма да мине през парламента.

Мей, която се зарече, че остава премиер, бе помолена днес по телефона от слушател на радио Ел Би Си „да се оттегли с достойнство“. Тя не отговори веднага на слушателя. „Още не съм назначила нов министър за Brexit-а, но разбира се, ще го направя тези дни“, каза Мей, попитана дали е предложила поста на Майкъл Гоув – най-изтъкнатия привърженик на Brexit-а министър от нейния кабинет. Гоув не отговори на зададен му пред дома му въпрос дали ще подкрепи Мей. Би Би Си предаде, че Мей му била е предложила поста министър за Brexit-а, но той бил отказал.

Курсът на лирата към долара, който вървеше нагоре-надолу според новините за Brexit-а след референдума, днес се качи до 1,2829 долара.

Brexit-ът ще изстреля петата по големина икономика в света в неизвестното. Мнозина се опасяват, че това ще раздели Запада, който се мъчи както с неконвенционалното управление на Доналд Тръмп, така и с нарастващата агресивност на Русия и Китай.

В тази най-дълбоката политическа криза след Суецката (когато през 1956 г. Великобритания е принудена от САЩ да изтегли войските си от Египет) крайният изход остава неясен. Сценариите включват: сделката на Мей все пак получава одобрение; Мей губи поста си; Великобритания напуска блока без споразумение; и даже още един референдум.

ЕС и Великобритания се нуждаят от споразумение, което да запази търговския поток между най-големия в света търговски блок и Обединеното кралство, където се намира най-големият международен финансов център.

Британският производител на самолетни двигатели „Ролс ройс“ заяви, че продължава работата си по планове за всички варианти. Плановете включват „буферни складове, така че да разполагаме с целия логистичен капацитет, необходим да продължи функционирането на нашия бизнес“, каза президентът Уорън Ийст.

Привържениците на Brexit-а казват, че въпреки възможната нестабилност в краткосрочен план, в дългосрочен Brexit-ът ще помогне на Обединеното кралство да процъфти, а също и на ЕС да задълбочи интеграцията си след напускането на такъв могъщ член. В стремежа си да запази възможно най-близките връзки с ЕС Мей разтревожи мнозина от привържениците на чистата раздяла в партията си, а също северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която крепи нейното правителство на малцинството.

„Дейли телеграф“ съобщи, че ДЮП е поискала Мей да бъде сменена като премиер. „О, аз не съм имала спречквания с Арлийн“, каза Мей (по адрес на Арлийн Фостър, лидер на ДЮП). „Те ни поставиха някои въпроси, изказаха някои свои опасения и, да, ние обмисляме тези въпроси“, каза тя и добави: „Ние все още работим с ДЮП“.

Междувременно радетелите за по-близки отношения с ЕС в нейната партия, а също и представители на лейбъристката опозиция казват, че сделката пропилява предимствата на членството срещу малко придобивки.

За да бъде одобрено споразумението, то трябва да бъде подкрепено от около 320 от депутатите в 650-местния парламент. „Математически е невъзможно тази сделка да мине през Камарата на общините. Жестоката истина е, че тя е мъртвородена“, казва консервативният депутат Марк Франсоа, привърженик на Brexit-а.

/БТА/


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *