Кои са „мишки“? Скандал между БСП и ГЕРБ, а след това – наказания

Депутатите от ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор по време на дебатите на първото четене на Закона за ДОО. Те обаче не обсъждаха пенсиите и заплатите, а поименната проверка на народните представители по-рано през деня, а накрая бяха наказани със забележка двама народни представители – Данаил Кирилов от ГЕРБ и Цветан Топчиев от левицата.

По-рано днес шефът на правната комисия Данаил Кирилов предложи на всички, които не са участвали в поименната проверка, поискана от ГЕРБ, да не им се признаят транспортните разходи при пътувания, както и да нямат право на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание.

Георги Свиленски от БСП призова Кирилов да аргументира това предложение и настоя, че днес има командировани депутати, включително и от ГЕРБ.

„Председателката на НС Цвета Караянчева командирова депутати, а Данаил Кирилов отнема командировъчните. Трудно е да се направи кворум от 121 депутати в една разбита коалиция“, отсече Свиленски.

В отговор пък Данаил Кирилов припомни поведението на мнозинството по време на кабинета „Орешарски“.

„На Корнелия Нинова й липсват спомените през 2013 година. Председателят на парламента Михаил Миков определяше кворума като казваше: „Има видимо мнозинство“, каза той.

Той коментира и че след поименната проверка депутатите от БСП са „влезли в залата като мишки“.

Именно това определение разгневи опозицията и тя поиска Кирилов да бъде наказан.

„Сравняването на народни представители с различни биологични видове е нарушение на правилника“, скочи соцдепутатът Иван Иванов.

„Вие не водите заседанието като председател на парламента, а като мишка“, обърна се пък депутатът от БСП Цветан Топчиев към председателстващия Емил Христов.

В крайна сметка Христов наложи и на двамата народни представители наказание забележка.

https://www.dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *