„Полимери“ – „обезкостен“! Парите от продажбите отивали в офшорки на Баневи

Николай и Евгения Баневи се разследват не само за източването на „Полимери“ – Девня, но и на други предприятия, които те са придобили по време на т.нар. масова приватизация.

Два дни след като стана ясно, че двамата са задържани в Ница по обвинение за пране на пари и длъжности и документни престъпления, от прокуратурата, МВР и ДАНС дадоха повече информация за разследването.

Другите предприятия, източени по модела на „Полимери“, са „Елма“ – Троян – също накрая нарязано за скрап и заводът в Костенец, продаден през 2012 година на КТБ.

На семейство Баневи са повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009 до 2018 година и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година. Засега общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв, уточни наблюдаващият прокурор Мария Дойчева, цитирана от БНР.

Заместник- главният прокурор Иван Гешев определи приватизацията на „Полимери“ – Девня, като „бандитска“ и обясни как се стигнало до това печелившо предприятие да бъде нарязано за скрап.

“Терминът, който употреби един колега, е обезкостяване. Може би това нагледно на жаргон онагледява цялата ситуация, от първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала това по никакъв начин, с какъвто и да е контрол последващ, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тези предприятия, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Източването, обясни прокурор Дойчева, „ставало като парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не на сметката на завода, а към сметки на фирми, контролирани от фамилията Баневи, както и чрез взимане на пари на ръка от касата на завода“.

Парите от продажбите отивали в офшорни фирми на семейство Баневи, за което разследващите са открили документи в дома на арестуваните в Ница Николай и Евгения Баневи. Пак там са намерени злато и скъпоценности. Разследващите са успели да проникнат там с помощта на спецотряда „Кобра“, каза директорът на СДВР Ивайло Иванов.

“Там се наложи да използваме нашия специализиран сектор „Кобра“. Това е едно огромно имение, много голямо по площ, много стаи имаше, много добре укрепени помещения и действително едната брава, по наша информация, струва само около 800 лева и това беше изключително трудно за отваряне. Ключарят няколко часа се мъчи, това бяха професионалисти, хора, които само с това се занимават – да могат да ги отворят. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности“, каза Ивайло Иванов.

Междувременно в писмо семейство Баневи остро възразяват срещу начина, по който са били арестувани в момент, в който с трите си деца са били на път за София.

Те твърдят, че след арестуването им в Ница децата – момиче на 13 години и двама близнаци на 9, са оставени безпризорни на летището почти без пари, а вече 3 дни са без надзор в наетата от родителите къща, където са успели да се върнат.

„Не съм запознат по начина, по който са арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами“, коментира в отговор зам.-главният прокурор Иван Гешев.

https://www.dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *