Делът на сивата икономика в България е около 30%

Споделете в:

Около 30% е делът на сивата икономика. Когато се изследва сивата икономика, важна е методиката, която се ползва за измерването на недекларирания труд, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция „Неформална икономика и недеклариран труд – международни, европейски, национални измерения и добри практики“ , предаде репортер на Novini.bg.

Димитров цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6%, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18%. Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор.

В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от АИКБ, КНСБ е партньор. По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят.

На дискусията присъства и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той посочи от своя страна, че сивата икономика и недекларираният труд носят загуби за държавата, както за работниците, така и за работодателите.

„Работодателите, които ощетяват държавата не могат да инвестират в модернизиране на производството си. Държавата губи, защото не може да инвестира в социалните си системи. Загуби претърпяват и коректните работодатели. Борбата с недкларирания труд и сивата икономика е на световно равнище. 2 млрд. души работят в този сектор“, заяви Петков и  напомни: „Българското правителство води активна борба срещу сивия сектор“.

Сред участниците на конференцията бе и евродепутатът Георги Пирински.

novini.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *