Мистериозна авария застрашава жителите на Крим, властите отричат

Споделете в:

Множат се уликите, че на анексирания от Русия полуостров Крим се е стигнало до тежка авария в титанов завод. Властите отричат да има опасност за здравето на хората, но в същото време евакуират децата, съобщава Дойче веле.
Каква е истината?

Това навярно е най-голямата еко-катастрофа на Крим от години насам. Първите информации за предполагаем инцидент в титановия комбинат в северната част на полуострова бяха разпространени преди около две седмици, а сега стана ясно, че властите са евакуирали всички деца от съседния град Армянск. Настаняват ги в санаториуми, като децата в предучилищна възраст са придружавани от родителите си. Това било най-обикновена „превантивна мярка“, заяви Сергей Аксьонов, президент на т.нар. Кримска република, която не е международно призната. Аксьонов увери още, че не съществува опасност за здравето на хората.

В социалните мрежи вече се разпространяват снимки на автобусите, с които биват извозвани децата. Тези снимки в комбинация с мудното разследване на случая неминуемо събуждат спомена за катастрофата в Чернобил.

Очевидци разказват за облак отровен газ

От 24 август насам хората от двете страни на фактическата граница между анексиран Крим и украинската територия се оплакват, че по автомобилите, покривите и по всички метални предмети полепва някакъв мазен, ръждив на цвят слой с неизвестен произход. Твърди се още, че листата на дърветата окапвали много бързо, а неколцина очевидци казват, че дори са видели облак отровен газ.

Тази сутрин жителите на село Преображенка, от украинската страна, се събраха пред местната поликлиника, за да посрещнат комисия от Министерството на здравеопазването в Киев, която ще проучи оплакванията им. „Много хора се оплакват от трудности с дишането, от дращене в гърлото и алергични реакции“, обяснява един лекар. Пред поликлиниката са дошли и няколко граничари. „Вече повече от седмица е така“, разказва украинският граничар Андрий. „На нас ни раздадоха медицински маски, но те не вършат особена работа. Нощем, когато се повиши влажността, по цялата кожа изпитваме парене“, обяснява Андрий.

Още от самото начало подозренията се насочиха към комбината „Кримски титан“, един от най-големите производители на титанов диоксид в Европа. Комбинатът се намира в контролираната от Русия кримска територия, само на няколко километра от границата. През мрежа от фирми заводът принадлежи на украинския олигарх Дмитро Фирташ. Титановият диоксид е бяло вещество, което се използва за производството на бои, пластмаси, хартия и козметични изделия.

От „Кримски титан“ първоначално отхвърлиха твърденията за някакъв инцидент. В края на август и Аксьонов заяви, че няма причини да се спира производството. Във вторник обаче ревизира мнението си и оповести, че комбинатът ще бъде спрян за две седмици, тъй като във въздуха била установена висока концентрация на серен диоксид.

Руското правосъдие ще разследва инцидента

Смята се, че всичко идва от един басейн със сярна киселина в комбината. Поради необичайно продължителните летни жеги защитният воден слой над сярната киселина отчасти се е изпарил, гласят сегашните предположения. В момента в басейна интензивно се помпа допълнително вода, но и това е проблематично, тъй като след руската анексия на Крим Украйна спря снабдяването на полуострова с питейна вода. На фона на всичко това Аксьонов съобщи, че руското правосъдие ще разследва инцидента.

news.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *