Мая Манолова видя тежка драма в „Бобов дол“

Споделете в:

Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце.“ Това заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова във връзка със съкращаването на 400 миньори от мини „Бобов дол“.

По думите на омбудсмана след съкращаването на миньорите ще възникнат огромни проблеми с тяхното пенсиониране през следващата една година. За това Манолова иска да набележи мерки заедно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник „Бобов дол“.

Според Манолова трябва да се търсят възможности за пренасочването на работниците от „Бобов дол“ в други рудници. Можело и да се търсят възможности за ангажиране на Агенцията по заетостта за преквалифициране на миньорите.

Манолова коментира и проблемите с черешопроизводителите в страната. Според обществения защитник прекупвачите на продукцията извиват ръцете на производителите с ниската цена за изкупуване. По думите на Манолова в този процес продължава да има две страни – „властен срещу подчинен“.

„Цената 60 ст. за килограм е наложена цена с извити ръце, това не е пазарна цена. Изходът е сдружаване на черешопроизводителите“, категорична е Манолова.
Според нея обединението на земеделците и подкрепата на държавата са единствените начин да се защитят интересите на черешопроизводителите. Нужна е подкрепа за всички, които искат да инвестират в преработване, призова още Манолова.

Омбудсманът днес организира приемна в Кюстендил, където ще изслуша сигналите на местните и ще се информира за проблемите на черешопроизводителите.
Манолова работи за координирани действия с министерството на земеделието. Тя посочи и че има уверението на Министерството на земеделието, че тази година, когато се отчита свръхпроизводство, производителите отново ще получат подкрепата на ведомството. Миналата година, когато се наблюдаваше лоша реколта, производителите бяха подкрепени със субсидии по de minimis.

Относно проблемите на родителите на деца с увреждания Манолова коментира: „Тези хора са герои, те се грижат за децата си с минимална подкрепа от институциите в България и въпреки това – не се отказват. 2 години моят екип работи заедно с тях за приемане на Закон за личната помощ, който да регламентира по справедлив начин асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година. Основните положения са свързани с необходимостта на един човек с увреждания от лична помощ да се преценява след индивидуална оценка. В момента парите се раздават на калпак.“
В тази връзка Манолова призова да се прекрати проектния принцип в асистентската грижа, защото няма устойчивост. По думите ѝ човекът с увреждане сам трябва да може сам да избере своя асистент, както и да посочи от какво точно съдействие има нужда.

 

news.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *