Истината за Ким Филби – „Шпионина на ХХ век“

Книгата „Истината за Ким Филби: Конспирацията „Ротшилд“ е международно разследване, продължило 4 години. Авторът й журналистката Петя Минкова се срещна с близки на обявения от бащата на модерното американско разузнаване Алън Дълес – „Шпионина на ХХ век“, с ученици от секретната му школа, със съпругата му Руфина Филби, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев, с разузнавачи, разказващи от първо лице неизвестни досега истории за аса в шпионажа.

За първи път ученците на Филби проговарят как той ги е обучавал в секретната си школа в Москва, разкривайки им най-големите тънкости на шпионажа.

Разследването се базира на преглед на над 700 стр. и превод на около 400 стр. нови разсекретени документи в Британския национален архив, които потвърждават тезата на автора, че Филби никога не е бил лоялен към англичаните или към руснаците. Напротив, той съзнателно е заблуждавал спецслужбите на Сталин.

Филби е бил част от космополитна група около магната Виктор Ротшилд, която е имала свои цели – да наложи мир в света и нов, по-справедлив международен ред.

Тези петзвездни млади джентълмени с лекота са минипулирали Хитлер, Сталин, Чърчил, Мусолини, Рузвелт и техните спецслужби. С ювелирните си разузнавателни операции те са съкратили Втората световна война, но за съжаление участието им се пази в тайна и до днес.

Точно когато Филби е сред кандидатите да оглави британското разузнаване, руснаците му организират номер, с който осуетяват назначението. Въпреки това групата му организира такава защита, която съперничи с най-добрите илюции, създавани в историята.

Как този ас в шпионажа преобръща съдбата на България и на целия Източен блок, ще научите от книгата. Предпремиерата ще се състои на 11 юни, понеделник, от 16 часа във Военната академия.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *