Истината за Ким Филби – „Шпионина на ХХ век“

Споделете в:

Книгата „Истината за Ким Филби: Конспирацията „Ротшилд“ е международно разследване, продължило 4 години. Авторът й журналистката Петя Минкова се срещна с близки на обявения от бащата на модерното американско разузнаване Алън Дълес – „Шпионина на ХХ век“, с ученици от секретната му школа, със съпругата му Руфина Филби, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев, с разузнавачи, разказващи от първо лице неизвестни досега истории за аса в шпионажа.

За първи път ученците на Филби проговарят как той ги е обучавал в секретната си школа в Москва, разкривайки им най-големите тънкости на шпионажа.

Разследването се базира на преглед на над 700 стр. и превод на около 400 стр. нови разсекретени документи в Британския национален архив, които потвърждават тезата на автора, че Филби никога не е бил лоялен към англичаните или към руснаците. Напротив, той съзнателно е заблуждавал спецслужбите на Сталин.

Филби е бил част от космополитна група около магната Виктор Ротшилд, която е имала свои цели – да наложи мир в света и нов, по-справедлив международен ред.

Тези петзвездни млади джентълмени с лекота са минипулирали Хитлер, Сталин, Чърчил, Мусолини, Рузвелт и техните спецслужби. С ювелирните си разузнавателни операции те са съкратили Втората световна война, но за съжаление участието им се пази в тайна и до днес.

Точно когато Филби е сред кандидатите да оглави британското разузнаване, руснаците му организират номер, с който осуетяват назначението. Въпреки това групата му организира такава защита, която съперничи с най-добрите илюции, създавани в историята.

Как този ас в шпионажа преобръща съдбата на България и на целия Източен блок, ще научите от книгата. Предпремиерата ще се състои на 11 юни, понеделник, от 16 часа във Военната академия.

dnes.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *