Градушка удари Габрово, жълт код за опасно време

Споделете в:

 

На тях се вижда как улиците са се превърнали в реки, а хората ринат топчетата с лопати.

Проливен дъжд с градушка имаше и в Димитровград, Съединение и Асеновград.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 17 области в страната за 19 май 2018 г. Предупреждение за интензивни валежи е в сила за областите София, София Област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив. През нощта срещу събота в Стара планина и прилежащите райони вероятността за значителни количества (20-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.) валеж е голяма.

Предупреждение за силни валежи, придружени с интензивна гръмотевична активност е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен. Там в събота ще има интензивна гръмотевична дейност и голяма вероятност за значителни валежи – 25-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.

Проливни дъждове и градушки се изсипаха над много райони предимно в източната част на страната вчера.

Кметът на Карнобат Георги Димитров заяви, че от сутринта е получи няколко сигнала за наводнени къщи.

Протекъл е и покривът на училище „Христо Смирненски“ в града. Там няма да има занятия днес. До момента няма сигнали за бедстващи хора.

Същевременно отмениха бедственото положение в общините Плевен и Бяла Слатина. Извънредната ситуация в общините бе предизвикана от бурята на 15 май 2018 г., която остави част от домакинствата без ток.

В събота от север ще нахлуе по хладен въздух, валежите ще обхванат цялата страна, ще има гръмотевични бури, не са изключени и градушки.

 

vesti.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *