УДАРНО ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ В ОБЩИНА МЕДКОВЕЦ?

Споделете в:

Преди повече от две години – на 25.02.2016 год., bgregioni.com запозна читателите си със свое разследване за част от далаверите в общ. Медковец, включително с наложената на общината финансова санкция от Държавен фонд земеделие, в размер на 560 000. 00 лева. Санкцията е във връзка с нередности по провеждането и изпълненето на обществена поръчка за проект: “Изграждане на канализационнна система с пречиствателен модул на село Расово, общ. Медковец”.

В деня на публикацията ни, се проведе заседание на общинския съвет на общ. Медковец, където под давлението на кмета Куткудейски, подопечните му общински съветници приеха решение, съгласно което му възлагат да не предприема плащания към Държавен фонд земеделие до получаване на окончателен отговор от фонда, във връзка с възражението, отправено от община Медковец и до изясняване на случая.

И кмета, и общинските съветници бяха наясно, че нито процедурата е спазена, нито проектът е изпълнен, но въпреки това избраха протакането. В резултат Държавен фонд земеделие образува изпълнително дело срещу община Медковец и запорира нейни активи.

Принуден от действията на фонда, едва на 21.02.2018 год. Медковският кмет внесе в общинския съвет докладна, от която се констатира:

Първо- още на 22.03.2016 год. Държавен фонд земеделие е изпратил решението за установяване на нередност по Договора за изпълнението на проект “Изграждане на канализационнна система с пречиствателен модул на село Расово, общ. Медковец”. Следователно въпросът е бил изяснен преди още две години. Две години, през които проблемът се крие от обществеността, но едновременно с това община Медковец натрупва лихви в размер на десетки хиляди лева;

Второ- общата сума, която жителите на общината трябва да платят от собствените си джобове, без да се смятат лихвите е в размер на 560 688.64 лева. От тях- 467 240.53 лева главница и 93 448.11 лева ДДС.

Със същото решение, като се приема, че е възможно погасяването да стане по реда възлагат на чл. 83, ал. 3 от Закона за републиканския бюджет, т.е. след сключване на тристранно споразумение между общината, Министерство на финансите и Държавен фонд земеделие, се решава кмета Куткудейски да подпише такова споразумение.

Решението на общинските съветници- дали поради некомпетентност, дали нарочно- е подвеждащо и манипулативно. От една страна, съгласно закона може да се опрости не всичко, а до 80% от корекцията, т.е. не от цялата сума, а от 467 240.53 лева. От друга страна, такова погасяване не важи за ДДС.

Следователно, дори при подписване на тристранно споразумение, жителите на община Медковец ще платят не по- малко от 186 896.22 лева, при това без лихвите. Като се има предвид, че населението на общината е под четири хиляди човека, всеки от тях (смятано с децата) ще извади от джоба си поне поне шестдесет лева. В случай, че споразумение не се подпише, всеки от жителите на общината ще плати поне сто и шестдесет лева.

Това означава, че благодарение на Кмета Куткудейски и мафиотско – олигархичния кръг около него, или ще се орежат множество социални услуги, или ще се вдигнат данъците върху недвижимите имоти за години напред.

Разбира се, ударът отново ще бъде поет не от господин Кмета, а от хората в общината, голямата част от които са пенсионери и социално слаби.

За съжаление, независимо от множеството сигнали до прокуратурата, ДАНС, икономическа полиция, Национална агенция по приходите и пр. кметските безобразия продължават под благосклонния поглед на институциите. Нещо повече, наблюдава се зависимост- щом председателят на гражданското сдружение „Агенция за регионално развитие 2015“ – Теодор Антонов подаде сигнал във връзка с деянията на кмета, прокуратурата започва разследване срещу Антонов, а не срещу Куткудейски. Вярно, поради безпочвеността на обвиненията същите падат, но важното е, че вниманието се отклонява от г-н Кмета.

Така очакваме да се случи и сега- вместо разследване за длъжностни и други престъпления от страна на Куткудейски и обкръжението му, съвсем скоро някоя прокуратура ще почне да разследва Теодор Антонов.

 

Изложените факти и обстоятелства ни провокират да зададем някои въпроси към кмета на общ. Медковец – г-н Венцислав Куткудейски:

Кмете, защо не осъществихте  контрол по време на изпълнение на договора?

Кмете, защо допуснахте нередности при провеждането и изпълнението на обществената поръчка, довели до финансовата санкция?

Кмете, защо в продължение на две години укривахте от обществеността проблема с финансовата санкция?

Кмете, като се има предвид, че основен резултат от проекта са няколко дупки (снимки представихме в материала ни от 25.02.2016 год.), защо не отказахте приемането на некачественото изпълнение на договора?

Кмете, как, с какви пари и кога ще бъдат платени финансовата корекция, ДДС и лихвите?

Кмете, каква лична, финансова и политическа отговорност ще поемете за поредните финансови загуби на общината?

 

Предлагаме на господин Кмета, ако има доблестта да отговори на тези въпроси, предвид високия обществен интерес, да го стори писмено и на сайта на общината.

 

Епилог:

По повод докладната на кмета Куткудейски и решението на общинските съветници, жител на Медковец направи следното обобщение: „И они се изучиа на брюкселски. „Финансова корекция“ ще рече: „Гепихме, ама ни гепиа и сега че си платиме, ама че платат ората…“.  Това казва всичко.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *