Председателят на БАН: Развитата наука е част от националния суверенитет

Споделете в:

 

/КРОСС/Възможно е да се подобрят условията на труд и заплащането в Българската академия на науките. Сигурен съм, че ще се намерят пътищата, по които това да се направи в диалог с институциите. Това каза в сутрешния блок на БНТ новият председател на БАН проф. Юлиан Ревалски.

Получихме подкрепа от страна на правителството. В дискусия тази седмица беше решено, че ще бъдат подкрепени целево няколко проекта. Първата стъпка е направена. Надявам се в близко бъдеще да бъде направена една краткосрочна програма, посочи той.

Тенденцията в света е за увеличаване на финансирането на научните изследвания до 3% от БВП. У нас е заложен 1,5% от БВП да бъде отделян за научни изследвания, като половината трябва да идва от публичното финансиране, а в момента то е четвърт процент. Ако това се изпълнява, има надежда за българската наука, заяви председателят на БАН.

Не намирам нищо архаично в БАН. Такива научни центрове има и в други страни – във Франция и Германия например. Няма развита страна без наука на високо ниво. Без това нямаме да имаме нито добро образование, нито здравеопазване, нито национална сигурност. Развитата наука е част от националния суверенитет, подчерта акад. Юлиан Ревалски.

Той разкри, че средната заплата в БАН е около 670 лв., което е с 200 лв. под средната заплата за страната. Работещите в Академията извършват високо ефективен научен труд, който е признат в целия свят. Струва ми се редно учените да очакват достойно заплащане. Без такова заплащане няма как и млади кадри да постъпват на работа при нас, заяви председателят на Академията на науките. Той каза още, че в БАН има проблеми с отоплението, с тока, а сградите се нуждаят от реновиране.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *