Петровден е

Споделете в:

София. Петровден е празник, който в източноправославния календар е посветен на светите апостоли Петър и Павел. Народната вяра тачи в този ден св. Петър, един от петимата братя юнаци, комуто при подялбата на небето и земята се паднали райските ключове. На отделни места Петровден се мисли като преход към нов годишен сезон. В Пловдивско се вярва, че на Петровден „се задава студът”. Празникът съвпада с усилената жътва, но няма забрана за работа. Смята се, че „сам свети Петър видял как хората жънат и грабнал сърпа да им помага”. Обикновено се жъне до обяд. В някои райони по време на жътвата се извършва обредното събличане и прощаване на младата булка от кумовете. На Петровден завършват двуседмичните Петрови пости. Отговява се с петровско пиле. На места то е курбан и от него се раздава. В жертва се принасят и червени ябълки петровки, особено от жени, които имат починали деца. В случая практиката се основава на семантичната връзка на ябълката със света на мъртвите, или се залага на ябълката като символ на плодородието. На Петровден се колят обречени курбани за здраве, устройват се селски сборове и храмови празници. При суша на Петровден правят молебени зa дъжд; черкуването за дъжд често се съчетава с общоселски курбан. Вярва се, че който не спазва петровските пости и яде блажно, ще му се появи краста по кожата.
Според вярванията, ако денят е горещ, по коледните пости ще е голям студ. Ако духа вятър, на Коледа ще вали сняг. Ако на Петровден кучетата спят свити – зимата ще е студена, ако са се опънали свободно на земята – ще е мека. Ако кукувицата кука все още, зимата ще е мека. Ако е спряла да кука от десет дни, ще е тежка и студена. Ако след Петровден дюлите отново цъфнат, зимата ще е много студена.
На Петровден имен ден празнуват:
Петър (гр. „камък“), Петра и техните производни: Пейко, Пейо, Пейчин, Пейчо, Пеко, Пело, Пельо, Пендо, Пене, Пени, Пенко, Пено, Пенчо, Пеньо, Пепо, Перко, Перо, Перун; Пейа, Пейка, Пека, Пена, Пени, Пенка, Пенча, Пенчина, Пеня, Пепа, Пепита, Пепка. Петранко, Петре, Петрун, Петруш, Петърчо, Петьо, Петю, Пеци, Пецо, Печо; Петра, Петрана, Петранка, Петрашка, Петрина, Петрица, Петричка, Петрия, Петруна, Петрунка, Петруца, Петруша, Петрушка, Петя. Пешат, Пешко, Пешо, Пеца, Пеша, Пешка
Камен, Каменка и техните производни: Каменчо, Камо, Качо, Кашо, Кама.
Павел, Павлина и техните производни: Павелко, Павелчо, Павко, Павле, Павли, Павлик, Павлин, Павлинчо, Павломир, Павльо, Пайко, Пайо, Пако, Палко, Пало, Палун, Палунко, Палуш, Палчо, Пальо, Палян, Пато (може и от Паскал, Парашкев), Патьо, Паул, Паулин, Паци, Пацо, Пачо, Пашо, Полин; Павелка, Павла, Павлена, Павлетка, Павлиета, Павлинка, Пайка, Пала, Палка, Палуна, Палуша, Паола, Паолина, Пата, Паца, Поли, Полина, Полинка, Палка, Поля.

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *