„Коммерсант“: Ограниченията върху вноса на захарта могат да струват на Молдова свободата за търговия с ЕАИС

Споделете в:

Кишинев. Беларус поиска от страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) да въведат по отношение на Молдова мерки като прекратяване на режима на свободна търговия с организацията в случай, че запази ограниченията за внос на захар. От забраната губят основно именно белоруските производители на сладката субстанция– износът им за две години е паднал десетки пъти, но за Русия отказът от безмитна търговия не е изгоден, пише „Коммерсант“.
За поддръжката на местните производители властите на Молдова установяват тримесечни квоти за вноса. Беларус изхожда, че това нарушава споразуменията на ЕАИС. Вицепремиерите на страните от организацията са дали поръчение на комисия да проведе консултации с Кишинев за отмяната на ограниченията във вноса.
В случай на излизане от режима за свободна търговия могат да пострадат и други износители. Общият обем на износа в Молдова е 1,2 милиарда долара и при въвеждане на мито загубата може да достигне сто милиона. Излизането от зоната за свободна търговия може да доведе до падане на обемите на търговията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *