Цацаров: Прокуратурата няма възражения по съдебния закон и го подкрепя

Споделете в:

КРОСС/Прокуратурата подкрепя изцяло втория пакет промени в Закона за съдебната власт. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на правната комисия в парламента, където проектът влезе за обсъждане на първо четене, съобщи „Дневник“.

От обвинението досега не са обявявали своето становище. Цацаров отсъстваше и от заседанието на Висшия съдебен съвет, на което проектът не получи подкрепа.

По думите на Цацаров проектът е постигнат след „непознат отдавна консенсус в Министерството на правосъдието както с всички органи на съдебната власт, така и със съсловните организации“, По думите му разпоредбите са разписани не само според вижданията „на една съсловна организация и на една политическа сила“. Главният прокурор не уточни какво има предвид.

„Бяха възприети диалогът и прагматичните идеи“, заяви Цацаров и обяви, че втората причина за подкрепа на текста е съдържанието на самите текстове. „Нямаме никакви възражения по главата за прокуратурата. Текстовете бяха написани с наше участие, много от предложенията от ноември 2015 г. са възприети най-после. Ако вие гласувате проекта, това ще е изключително силен и ясен знак. Това не означава, че текстовете са идеални, затова и между първо и второ четене може да се нанесат корекции“, обяви още Цацаров.

На заседанието на комисията присъстват още и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев. Най-пространни критики имаше от главния съдебен инспектор Теодора Точкова, като председателят на правната комисия Данаил Кирилов я призова да внесе становище между първо и второ четене.

http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *