ТАСС: В Гватемала за корупция са задържани бившите министри на вътрешните работи и отбраната

Споделете в:

Гватемала. Бившите министри на вътрешните работи и отбраната на Гватемала са арестувани във връзка с дело за корупция в обкръжението на бившия президент Ото Перес Молина, предава ТАСС. За това е съобщил главния прокурор на Гватемала Телма Алдана.
По нейните думи, бившите министри са обвинени в създаването на специален фонд за сметка на държавата, с чиито пари са закупувани скъпи подаръци за Перес Молина. По-точно, става дума за скъпи яхти, къщи и хеликоптер за бившия президент, управлявал между 2012 г и 2014 г.
Вълната на задържане на бивши чиновници започна в Гватемала в четвъртък, когато правоохранителните органи на страната започнаха следствени действия по делото за незаконно финансиране на Патриотическата партия и предизборната кампания на нейния основател Молина.
Против самия бивш президент през септември 2015 г. беше повдигнато углавно дело по подозрение в съпричастност към корупцията в граничните власти. Гватемалският конгрес единодушно одобри свалянето на съдебния му имунитет и поставянето му под стража.

Превод и редакция: Венцислав Съботинов

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *