НС решава за новия заем от 1, 200 млрд. лева

Споделете в:

КРОСС/ Депутатите ще обсъждат предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. Законопроектът е за ратифициране на споразумението за укрепване на банковите влогове между България и Международната банка за възстановяване и развитие.

Законопроектът предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас кредит в размер на 300 милиона евро. В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер, за всеки от по 100 милиона евро.

В споровете в пленарна зала по време на първото чете финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност.

Критиките към предстоящата ратификация идват от „БСП – Лява България“, които обвиняват кабинета, че тегли пореден заем, без финансова обосновка, и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.

http://www.cross.bg

 

 


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *