Кабинетът „Борисов” удари рамо на морските сараи на Доган

Споделете в:

/КРОСС/ Със свое решение от вчера правителството реши да прехвърли безвъзмездно на община Бургас правото на собственост върху 21 имота с обща площ 22 декара, намиращи се в лесопарк „Росенец“. „Терените са необходими на общината за изпълнението на проект „Водоснабдяване и канализация па Лесопарк „Росенец“, зона „Хижи“, с който се предвижда извършването на реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа и изграждане на канализация за цялата територия на Лесопарка“, пише в краткото прессъобщение на правителството.

Ако оставим настрана нефтопристанището на „Лукойл“, най-големият обект в парк „Росенец“ е т. нар. „водна спортна база“ на нос Чукалята – мащабна постройка, известна като морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, посочва „Капитал“.

През май 2014 г. кметът на Бургас Димитър Николов внася докладна записка в Общинския съвет, с която иска разрешение общината да кандидатства в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на екоминистерството за европейско финансиране на изграждането на лесопарка. Бюджетът на проекта е за 3.39 млн. лв., а от оперативната програма е одобрен 1 милион.

Димитър Николов мотивира предложението си с факта, че на територията на парка има „ведомствени почивни бази и зона за обществен отдих, чиито отпадни води се събират в септични ями, повечето от които са изградени в непосредствена близост до плажната ивица.“ Зоната, която ще бъде канализирана, обхваща парцелите точно под сараите на А. Доган.

Потърсен за коментар от „Капитал“ по темата преди месец и половина, кметът на Бургас коментира предложението си така: „Няма населено място на територията на общината, за което да не съм кандидатствал по проекти за изграждане на водоснабдяване и канализация. В повечето селища и квартали успяхме да спечелим финансиране и да изградим канализация. За съжаление на територията на лесопарк „Росенец“, където са разположени десетки почивни бази, хижи, рибарски постройки и която се посещава от хиляди хора, все още нямаме одобрен проект. Надявам се това да се случи, защото е изключително важно и от екологична, и от битова гледна точка да има канализация навсякъде – и в жилищните територии, и в парковите среди, които се ползват за туризъм. Теренът на „Хермес Солар“ [фирмата, собственик на комплекса – бел. ред.] не е в обхвата на проекта, с който община Бургас е кандидатствала пред ПУДООС.“

http://www.cross.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *