10 души загинаха при наводненията в Европа (ОБЗОР)

Споделете в:

Наводненията в Европа са отнели живота на 10 души, деветима от които в Германия. Най-малко петима души са загинали в южната провинция Бавария, а четирима са в неизвестност в областта Ротал-Инн. Наводненията са покрили около 160 квадратни километра близо до границата с Австрия и са предизвикали щети за десетки милиони евро. Хиляди домакинства са останали без електричество.
Обилните дъждове потопиха под вода и части от областта около австрийския град Залцбург и провинция Горна Австрия. В областта Бранау са отменени учебните занятия, а в курортното градче Флахау само за един ден пожарните служби са се отзовали на около 300 сигнала.
Редица улици в засегнатите области остават блокирани от придошлите води. Под вода остават подлези, мазета и приземни етажи.
Оранжев код за опасност е обявен във връзка с покачването на водите на река Сена във френската столица Париж, което вече предизвика нарушения на железопътния транспорт, а някои автомобилни пътища бяха затворени. Водите на Сена се покачиха и на места заляха кейовете в столицата. В четвъртък сутринта речното ниво достигна 5 метра, а следобед в Париж и околностите бе обявен оранжев код. Линия от метрото в центъра на Париж бе затворена.
Според властите въпреки всичко ситуацията остава под контрол, а покачването на водите е далече от рекордното ниво от 1910 година.
Редица обществени места в Париж, сред които паркове, са затворени за посещение. Туристическите корабчета по Сена също няма да се движат заради придошлите води.
В петък Лувърът ще бъде затворен, за да бъдат изнесени съхраняваните в складовете творби, които са застрашени от покачването на нивото на река Сена. „Целта е да преместим творбите на по-горните етажи, които не могат да бъдат наводнени“, заяви управата на музея, който бе поставен в „обща тревога заради покачване на речното ниво“.
Лувърът е най-посещаваният музей в света с около 9 милиона посетители на година.
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция ще обяви състояние на природно бедствие в най-тежко пострадалите от наводненията зони. Мярката ще позволи отпускането на средства за засегнатите градове, някои от които преживяват най-тежките наводнения за последните десетилетия.

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *