Врабчетата усещат изневярата

Споделете в:

КРОСС/ Врабчетата усещат, ако партньорката им ги мами и я наказват, като носят в гнездото по-малко храна, установиха британски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Макар и да са моногамни, понякога женските врабчета се изкушават от някой здравеняк. Ревността на мъжкия се разпалва, ако дамата му отсъства дълго през любовния сезон. Заподозре ли изневяра, измаменият съпруг реагира като носи по-малко храна на пиленцата. Това никак не е изненадващо, защото те може да не са негови.

Учените от лондонския Имперски колеж са наблюдавали поведението на почти 400 врабчета на остров Лънди в Бристолския канал 12 години. Учените са записали ДНК профила на всяка птица и са проследили семейната история на наследниците й. Така са определили кои женски са изневерявали най-много. Резултатите показват, че поведението на мъжките зависи много от верността на женската.

„Лънди е уникална естествена лаборатория, защото е почти затворена система. Много малко птици напускат острова или пристигат на него“, каза ръководителят на екипа д-р Джулия Шрьодер.

http://www.cross.bg/

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *