Русия ще предприеме ответни мерки срещу разполагането на ПРО в Румъния

Споделете в:

/КРОСС/ Русия ще предприеме ответни действия срещу разположените от САЩ елементи на ПРО в Румъния, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ВВС.

„Принудени сме да реагираме по съответния начин“, заяви Путин. Той подчерта, че това ще се случи и ако елементи от ПРО бъдат разположени в Полша. „Ще чакаме докато в Полша се проведат определени действия. Докато не видим ракети на тази територия, няма да правим нищо“, добави руският президент.

„Никой не ни чува. Не искат да водят преговори с нас. Освен общи фрази ние нищо друго не чуваме. А общите фрази се свеждат до това, че това (системата) не е насочена срещу Русия, че не заплашва сигурността на Русия. Напомням, че първоначално се говореше за предотвратяване на заплахата от Иран, ставаше дума за иранската ядрена програма. Сега къде е иранската ядрена програма? Няма я. Самите САЩ бяха инициатора на подписването на договора с Иран. Иранската ядрена заплаха не съществува, но противоракетната отбрана на САЩ в Европа се създава”, каза Путин.

Владимир Путин подчерта, че разполагането на ПРО в Европа ще окаже негативно влияние върху икономическото сътрудничество между Москва и ЕС.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви и че Москва очаква конкретни действия от страна на Анкара във връзка със сваления бомбардировач Су-24, предаде ТАСС.

„Очакваме конкретни действия от турска страна, а такива в момента няма“, заяви Путин по време на пресконференция след вчерашните руско-гръцки преговори. Той подчерта, че Москва чува желанието на Анкара за възобновяване на отношенията. „И ние искаме да възобновим отношенията, но не ние ги разрушихме“, добави Путин. Според него Русия е ценила много съществуващите по-рано отношения с Турция.
Според Путин Русия се намира в контакт с представители на турските власти в различни канали.

След срещата между двамата лидери, която продължи много повече от предвиденото в официалната програма, бяха подписани поредица от споразумения за двустранно сътрудничество, които включват политическа декларация за гръцко-руски диалог по международни и регионални въпроси от общ интерес и споразумения между гръцки и руски министерства в различни области.

Руският президент заяви интерес към приватизацията на гръцките железници TRAINOSE и пристанището в Солун. По думите му руските инвестиции в Гърция са на стойност 700 млн. евро и е наличен интерес за допълнително сътрудничество в поредица от икономически сектори като енергетиката и туризма.

По-рано президентът на Русия се срещна с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, пред когото заяви, че въпреки „наличието на някои проблеми, има неща, които впечатляват“. По думите му потокът от руски туристи към Гърция през март т.г. е бил с 523% по-висок в сравнение със същия период на миналата година. Путин допълни, че може да се постигнат по-високи резултати не само по отношение на туризма, но и в други области. „Сега е важно да обсъдим всички възможности и да пристъпим към осъществяването им“, каза още той.

Владимир Путин пристигна в Атина в 15.30 ч. в петък и бе посрещнат на летище „Елефтериос Венизелос“ от гръцкия министър на отбраната Панос Каменос. От съображения за сигурност от рано следобед бе затворена станцията на атинското метро „Евангелизмос“, която се намира близо до правителствените сгради.

Посещението на руския президент се провежда при изключително строги мерки за сигурност, по които службите на двете страни са работили повече от месец. Според гръцки медии поне 2500 гръцки полицаи охраняват района около гръцкото президентство и правителствената резиденция „Максиму“. Над 60 полицаи бяха разположени по околовръстния път „Атики одос“, по който премина автомобилният конвой на Путин в посока към центъра на гръцката столица. Той пътува в една от трите бронирани президентски лимузини, които са били изпратени в Гърция по-рано с транспортен самолет.

Тази сутрин Путин ще отпътува за Солун и към обедните часове се очаква да пристигне на Атон. Там ще го очаква руският патриарх Кирил, който пристигна в манастира „Свети Пантелеймон“ още в четвъртък. В манастира ще се проведат мероприятия, свързани с 1000-годишното присъствие на руски монаси на Света гора.

http://www.cross.bg/

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *