Прокуратурата повдигна обвинения на кмета на врачанското село Галиче и още 7 души за участие в организирана престъпна група (ОБЗОР)

Споделете в:

След като в четвъртък при спецакция в с. Галиче, Община Бяла Слатина бяха задържани 12 души, в петък стана ясно, че обвинения ще бъдат повдигнати на осем от тях, сред които са кметът на населеното място Ценко Чоков и синът Мартин Чоков. На брифинг даден от Специализираната прокуратура стана ясно, че според събраните доказателства групата се е занимавала с лихварска дейност, имотни измами, побои и нанасяне на средни телесни повреди на жители на село Галиче, изнудвания и отвличания на лица, на които са давани суми и след това са искани лихви, а неин водач е именно кметът на с. Галиче. При разследването са използвани специални разузнавателни средства. Извършени са над 45 претърсвания на домове и са разпитани над 20 свидетели. Иззети са и множество веществени доказателства, сред които сумата от около 14 000 лева от дома на кмета на селото, и 3 800 лв. и дебитни карти на трети лица от автомобила на сина му. Освен пари и документи, в хода на претърсванията са намерени и вещества, които първоначално са реагирали на тест за наркотици.
Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов определи групата като висококонспирaтивна и изключително брутална, която държи в страх цялото население. Според него са събрани достатъчно годни веществени доказателства и най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада. Въпреки това той апелира засегнатите от дейността ѝ хора да свидетелстват. Гл. комисар Георги Костов уточни, че акцията по задържането на Ценко Чоков и ръководената от него група не е свързана с палежите на автомобили в селото на 23 срещу 24 май и посочи, че още на 18 май, след проведена работна среща, се е взело решение към пристъпване към реализация на акцията. По отношение на това дали е имало полицейски чадър над групата на кмета на Галиче, гл. комисар Костов обясни, че няма данни за такъв вид покровителство в рамките на досъдебното производство. Костов каза още, че в работата по случая е имало подкрепа от страна на държавата, дори и в лицето на премиера. Няма данни върху Чоков да е имало разпънат политически чадър и да се е ползвал от полицейска и магистратска протекция, заяви главният секретар на МВР.
Директорът на Aпелативната специализирана прокуратура Даниела Попова посочи, че местният лидер на ДПС Касъм Касъмов към настоящия момент има обвинение за участие в организирана престъпна група, а засега другият син на Ценко Чоков – Спас Чоков не се издирва.
По време на брифинга стана ясно, че броят на лицата, взели заеми от групата на Ценко Чоков, все още се изяснява. Мерките на задържаните 8 души в Галиче, включително на Ценко Чоков и сина му, ще бъдат разгледани от съда в събота.
Милослава АНГЕЛОВА

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *